МЗС: Спільна молитва в Павлокомі має стати прикладом порозуміння.

 

Міністерство закордонних справ України заявило, що двосторонні стосунки з Польщею мають опиратися на вирішення спірних моментів, а не посилення розбіжностей.

 

Про це йдеться у коментарі МЗС, опублікованому на офіційній сторінці зовнішньополітичного відомства.

 

"Обов’язок перед невинними жертвами братовбивчих конфліктів минулого закликає нас до критичного, чесного і конструктивного діалогу, а не до практики постійних взаємних звинувачень. Ми маємо намагатися розуміти один одного, навіть якщо ми у чомусь не згодні", – зазначено у відозві МЗС.

 

"Нещодавня спільна молитва у Павлокомі має стати добрим прикладом для такої ж спільної молитви у Сагрині, Гуті Пеняцькій, Павлівці і багатьох інших місцях пам’яті. Ми готові до продовження спільного примирення, якого, переконані, очікує переважна більшість українців і поляків", – закликали в міністерстві.

 

МЗС наголосило, що Україна вважає Польщу дружньою країною і добрим сусідом, а також вдячна їй "за неоціненну підтримку, яку ми отримуємо від наших польських друзів у боротьбі з російським агресором".

 

"Дотримуючись демократичних стандартів і свободи слова, Україна категорично виступає проти закликів до насильства чи розпалювання міжнаціональної ворожнечі", – запевнили у Міністерстві закордонних справ.

 

Водночас відомство Павла Клімкіна наголошує, що "українське суспільство надзвичайно турбують контроверсійні зміни законодавства Польщі та маніпулятивна риторика деяких польських політиків і урядовців". "Частина нашого суспільства емоційно реагує на націоналістичні марші в Польщі з відверто антиукраїнськими гаслами", – йдеться у заяві.

 

"Ми бачимо своїм завданням вирішення спірних моментів, а не посилення розбіжностей", – наголосили в МЗС.

 

08.03.2018