Майно "Газпрому" в Україні почали описувати для арешту.

 

Українські державні служби почали процедуру опису й арешту активів, які належать російській компанії "Газпром" в Україні.

 

Про це повідомила прес-служба уряду за підсумками зустрічі прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та міністра юстиції Павла Петренка.

 

Майно "Газпрому" надається до арешту в давній справі щодо зловживання монопольним становищем на українському ринку, ініційованій АМКУ.

 

Водночас, як пояснив Володимир Гройсман, активізація в цій справі зумовлена подіями після оголошення вердикту Стокгольмського арбітражу.

 

"Позиція України у ситуації з «Газпромом» має бути жорсткою і послідовною. «Газпром» має виконувати вердикт Стокгольмського арбітражу і так само виконувати вимогу антимонопольного органу України та рішення українських судів", – зазначив очільник КМУ.

 

"У нинішній ситуації ми повинні об'єднати всі наші зусилля для того, щоби змусити «Газпром» виконувати всі свої зобов'язання. За невиконання зобов'язань російський монополіст має нести жорстку відповідальність", – зазначив Володимир Гройсман.

 

Прем'єр нагадав, що в січні 2016 року Антимонопольний комітет наклав на "Газпром" штраф розміром у 86 млрд грн. За рік сума подвоїлася через пеню. "Газпром" намагався оскаржити рішення АМКУ, проте суди всіх інстанцій визнали правомірність вимог українського скаржника. Саме тому Україна розпочала опис та арешт активів "Газпрому".

 

Виконавче провадження у цій справі веде департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України на основі рішення суду про стягнення з ПАТ "Газпром" на користь бюджету України 171,9 млрд грн.

 

У перелік потрапило майно компаній "Газпромзбут Україна" (код ЄДРПОУ 35829646) та "Міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи України" (код ЄДРПОУ 32349152), а також цінні папери ПАТ "Інститут ЮЖНІІГІПРОГАЗ" (код ЄДРПОУ 00158741) та АТ "Газтранзит". До оцінки вартості цінних паперів залучили українську компанію "Українська експертна група", яка оцінила вартість акцій АТ "Газтранзит" в 630 747 656,00 грн. Ці акції планують продати на відкритих аукціонах.

 

07.03.2018