Кожара заявив, що Захід втручався в справи України – не давав розібратися з Майданом.

 

Колишній міністр закордонних справ Леонід Кожара дав свідчення Оболонському судові Києва в справі про державну зраду з боку Віктора Януковича, виступивши в якості свідка захисту.

 

Під час допиту Кожара, зокрема, заявив, що Янукович і не відмовлявся підписувати на Вільнюському саміті Угоду про асоціацію, а зажадав тоді її лиш відтермінувати. Він вважає, що сам Європейський Союз не був готовий до Асоціації, повідомляє "5 канал".

 

"Жодна сторона – я вважаю, що і Європейський Союз був не готовий так само, і Україна – не готові були підписати й виконувати цю угоду. Це також підтверджується тим фактом, що навіть поспішне підписання цієї угоди нинішньою владою призвело спершу до започаткування зони вільної торгівлі у тестовому режимі. І ми знаємо, що протягом 2014 року угода неофіційно ще працювала до набуття чинності у тестовому режимі і до обвалу зовнішньої торгівлі. Економічні наслідки цього ми бачимо сьогодні", – заявив екс-міністр закордонних справ.

 

З грудня 2013 року, на думку Кожари, на Україну тиснули європейські партнери.

 

"Такі засоби впливу й тиску на Україну можна визначити по двох основних лініях. Лінія перша – нав’язування керівництву країни певних сценаріїв щодо врегулювання подій. Лінія друга – недопущення вжиття керівництвом України заходів, передбачених законодавством України щодо забезпечення безпеки і демократичного процесу в центрі Києва", – заявив Кожара.

 

Розповідаючи про останні дні перебування Януковича на посаді президента, Кожара сказав, що про втечу Януковича йому нічого не відомо.

 

21 лютого він був на контакті з Вітором Януковичем, в якого до обіду були тривалі переговори з міністрами закордонних справ Німеччини, Франції, Польщі та представниками опозиції. Потім, згідно з графіком, екс-президент мав відбути до Харкова для участі в "засіданні депутатів усіх рівнів".

 

При цім свідок зазначив, що контакт із Януковичем був у нього десь до 18:00 21 лютого, а потім вже не було можливості додзвонитися за урядовим зв'язком, і о 19:30 телефонний зв'язок із приймальнею президента не працював, переказує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Кожара стверджує, що угода Януковича з опозицією могла врегулювати становище в країні. "Повне і безумовне виконання угоди могло зняти кризову ситуацію не лише всередині України, а й багато в чому кризову ситуацію України на міжнародному рівні", – сказав він.

 

Екс-міністр зазначив, що після своєї відставки 23 лютого вже не міг перевіряти, як міжнародні партнери сприяють виконанню цієї угоди, але до цього постійно був у контакті з тодішніми міністрами закордонних справ Німеччини та Польщі Франком-Вальтером Штайнмаєром та Радославом Сікорським.

 

"З їхнього боку я чув гарантії, що ЄС підтримує і наполягає на повному виконанні цієї угоди", – сказав він.

 

06.03.2018