Росія закидає США втручання у вибори.

Звинувачення пролунало на засіданні Ради федерації.

 

                                              сенатор Клімов

 

Створена влітку 2017 року комісія Ради федерації зі захисту державного суверенітету репрезентувала свою першу щорічну доповідь – 82-сторінковий документ. За словами голови комісії сенатора Андрія Клімова, в документі подано «результати політичного аналізу відомих комісії даних як відкритого, так і закритого характеру». Відкрита частина доповіді обсягом 45 сторінок – це переказ кремлівської інтерпретації історії XX і початку XXI століття з прикладами «протиправного втручання США» в справи інших держав.

 

У доповіді зазначено, що США почали активно стримувати Росію після сумнозвісного виступу президента Путіна на Мюнхенській конференції з безпеки в 2007 році. «Після цього почалося явне посилення іноземних спроб підірвати зростаючий вітчизняний суверенітет, послабити нашу державу, яка відроджується», – йдеться в тексті. Автори документа закинули Вашинґтону спроби військового нападу – ними вони, зокрема, вважають «атаку на російських миротворців в Південній Осетії руками режиму Міхеїла Саакашвілі в 2008 році». Санкції, запровадженні США та ЄУ після анексії Криму, сенатори теж вважають втручанням.

 

Щодо втручання в російські вибори в доповіді сказано таке: «Аналіз свідчить, що Вашинґтон і низка його молодших військово-політичних попутників з НАТО не має наміру відмовлятися від втручання в суверенні справи Росії». З метою вплинути на російські вибори, на переконання авторів доповіді, ЦРУ й інші західні спецслужби вже давно використовують «плакати, памфлети, поштову розсилку, банери». «Форми і методи втручання вдосконалюються – тепер ЦРУ використовує інтернет-сайти, соціальні мережі, месенджери й електронні гаманці», – цитує слова Андрія Клімова видання Вести.Ru.

 

Проте у чому конкретно комісія побачила втручання США в нинішні президентські вибори в Росії, він не уточнив. Клімов також не сказав, хто конкретно займається цим втручанням. Він лише зазначив, що «серед сценаристів» – частина американських конгресменів, їхні тіньові спонсори, високопоставлені урядовці, співробітники спецслужб і Пентагона, «а також доморощені перебіжчики, котрі долучилися до них». Імен сенатор так і не назвав, сценарій не розкрив. Щодо конкретики, то Клімов лише зазначив: «Вони навіть поставили планку: визнати явку на рівні 45%, про що нахабно заявили за допомогою свого пропагандистського рупора». Цим «рупором» він називає західну пресу.

 

У тракті обговорення доповіді голова комітету Держдуми у справах СНД і євразійської інтеграції комуніст Леонід Калашніков запропонував запровадити смертну кару для іноземців за втручання в російські вибори і за вплив на них за допомогою махінацій. Калашніков вважає, що жорстокість покарання пояснювалася б тим, що іноземці, котрі втручаються у вибори, «фактично зазіхають на зміну конституційного ладу».

06.03.2018