Омбудсман засудила застосування надмірної сили під час розгону табору біля ВР.

 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська закликала генерального прокурора Юрія Луценка забезпечити ефективне розслідування порушення прав людини при ліквідації наметового містечка під Радою 3 березня.

 

Про це йдеться у зверненні, що його цитує аґенція "Укрінформ".

 

"Інформація, отримана в результаті моніторингу Уповноваженого з прав людини та з відкритих джерел, свідчить про наявність обґрунтованих підстав стверджувати, що в діях правоохоронців вбачається низка грубих порушень прав людини, гарантованих Конституцією України... Закликаємо генерального прокурора України забезпечити проведення швидкого та ефективного розслідування подій, що мали місце 3 березня 2018 року під стінами Верховної Ради України", – йдеться у зверненні.

 

Уповноважений ВР закликає генпрокурора передбачити періодичне публічне звітування про результати такого розслідування.

 

У зверненні зазначається, що 3 березня 2018 року Національна поліція та Національна гвардія ліквідували наметове містечко, що було розташоване на вулиці Грушевського біля українського парламенту.

 

"Формальною підставою для резонансних подій стала ухвала слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 2 березня 2018 року про проведення огляду у наметовому містечку з метою відшукання осіб, причетних до злочину, а також речей і документів, що мають значення для розслідування кримінального провадження", – йдеться у зверненні.

 

Крім того, зазначається, що під час ліквідації наметового містечка відбулося порушення права на мирне зібрання, "адже ухвала суду не передбачала припинення зібрання, яке тривалий час зберігало характер мирного". "Згідно зі стандартами, дії правоохоронців мають бути спрямовані на локалізацію порушника громадського порядку, а не мирного зібрання в цілому", – пояснюється у зверненні.

 

Уповноважений з прав людини ВР також вважає, що відбулося порушення права на свободу слова, оскільки щонайменше троє журналістів заявили про перешкоджання їхній діяльності та отримання тілесних ушкоджень з боку правоохоронців; права не бути підданим нелюдському поводженню, а також поводженню, що принижує людську гідність; права на особисту свободу. Зі слів омбудсмена, щонайменше 19 осіб отримали серйозні травми голови.

 

"Залишається проблемою неможливість ідентифікувати особу правоохоронця, який порушує права людини", – йдеться у зверненні.

 

Уповноважений Верховної Ради з прав людини закликає Кабінет Міністрів України прийняти нормативно-правові акти щодо дій правоохоронців та інших служб для забезпечення охорони громадського порядку під час проведення масових заходів.

 

05.03.2018