Німеччина висловила стурбованість намірами «Газпрому» заблокувати транзит газу Україною.

Водночас німецький уряд підтвердив свою підтримку проекту газогону Nord Stream 2.

 

 

Берлін стурбований повідомленнями про те, що «Газпром» розпочав процедуру розірвання контрактів з «Нафтогазом» і що російський енергетичний велетень припиняє поставки газу до України. Про це в понеділок, п’ятого березня, заявив офіційний речник уряду Німеччини Штеффен Зайберт (Steffen Seibert) на прес-конференції в Берліні – повідомило німецьке видання Merkur.

 

«Дії "Газпрому" справили сум’яття в Німеччину та інші країни Євроунії. І Росія, й Україна повинні виконувати рішення Стокгольмського арбітражу», – наголосив Зайберт. За його словами, Берлін перебуває на зв'язку зі своїми партнерами з цього питання, а також підтримує дії заступника голови Єврокомісії з енергетичної унії Мароша Шефчовича, які могли б посприяти залагодженню конфлікту.

 

«І Німеччина, і Європа зацікавлені в тому, щоб Україна і надалі відігравала роль транзитної країни для російського газу», – додав Зайберт.  При цьому він підкреслив, що Берлін підтримує побудову газогону Nord Stream 2 і  розглядає його як «суто комерційний проект».

05.03.2018