«Великій коаліції» бути.

Члени Соціал-демократичної партії Німеччини проголосували за створення уряду спільно з ХДС/ХСС.

 

 

66,02 відсотка членів СДПН проголосували за формування «великої коаліції» з блоком Християнсько-демократичного союзу і Християнсько-соціального союзу. Про це з посиланням на джерела в СДПН повідомили німецькі ЗМІ, зокрема видання Focus.

 

Насьогодні СДПН налічує понад 463 722 члени, всі вони мали право брати участь в листовному опитуванні. Скористалося таким правом 378 437 членів (78,39%). Голосування почалося 20 лютого і завершилося 2 березня. Підрахунок голосів завершився о дев’ятій годині ранку (10.00 за Києвом) в неділю 4 березня. «За» проголосувало 239 604 соціал-демократи, «проти» – 123 329.

 

Таким чином, щойно через 161 день після парламентських виборів у Німеччині знято останню перешкоду для формування урядової коаліції. А отже, позачергових виборів до Бундестаґу в Німеччині не буде.

 

На початку лютого керівництво блоку ХДС/ХСС і СДПН узгодили текст коаліційної угоди, але лідери соціал-демократів висунули умову, за якою угода може бути підписана щойно тоді, коли її схвалять рядові члени партії.

 

Згідно з коаліційною угодою, ХДС і СДПН отримають по шість міністерських портфелів. Хоча на виборах 24 вересня 2017 року соціал-демократи набрали значно менше голосів, ніж ХДС, це стало умовою для формування «великої коаліції». Ще три міністерства очолять представники баварського ХСС.

 

При цьому СДПН отримає низку ключових міністерств, зокрема Міністерство закордонних справ, Міністерство праці та соціального забезпечення і Міністерство фінансів.

 

Нагадаємо, що «велика коаліція» урядує Німеччиною з 2013 року. Зразу після оголошення результатів останніх виборів до Бундестаґу 24 вересня 2017 року лідер СДПН Мартін Шульц заявив про небажання продовжувати співпрацю з християнськими демократами і оголосив про перехід партії в коаліцію. Утім після невдачі створення так званої «ямайської коаліції» (ХДС/ХСС, «зелені» і ліберали) соціал-демократи таки пішли на урядові консультації з партією Анґели Меркель.

04.03.2018