Поліція розігнала наметовий табір під Верховною Радою.

 

Підрозділи поліції вранці 3 березня зайняли територію наметового містечка під Верховною Радою, а згодом спільно з комунальними службами провели демонтаж табору. Протестувальники почали чинити опір, є постраждалі.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ"

 

 

Територію Маріїнського парку, де стояли намети протестувальників, прибирають комунальні служби, залучено трактори для вивезення сміття. Спершу поліція заперечувала, що наметове містечко демонтуватимуть.

 

"Скільки триватиме процес, я вам сказати не можу. Це таємна інформація. Тих наметів, які залишилися після пожежі, ніхто не зносив", – сказала представниця поліції на місці подій.

 

Національна поліція повідомила, що "процесуальні дії" тривали у рамках низки кримінальних проваджень, зокрема за фактом сутичок під ВР 27 лютого, коли постраждало 14 правоохоронців. "Силовики" оперували ухвалою суду, котра "надає слідчим можливість працювати на місці вчинення протиправних дій, вилучати речові докази та опитувати можливих свідків". 

 

"Ми проводимо слідчі дії, як вказано в постанові. Будемо вилучати предмети, які використовували для нападу на поліцейських, нанесення тілесних ушкоджень. Візуально – зараз працюють вибухотехніки – є споряджені гранати. Їх теж будуть вилучати, а також будемо вилучати речі, які проходять у інших кримінальних провадженнях", – прокоментував начальник поліції Києва Андрій Крищенко.

 

Поліція повідомила, що станом на 10:30 в таборі вилучили 9 гранат РГД-5, запали, "коктейлі Молотова" та 5 димових мін.

 

"Мешканці [табору] вчинили непокору законним вимогам поліцейських та спричинили тілесні ушкодження правоохоронцям... Розпочато кримінальне провадження за ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України", – поінформували в НПУ.

 

До відділків спровадили понад сотню осіб.

 

Фоторепортер Сергій Нужненко пише: "Найкраще фото з сьогоднішнього ранку. Працівник поліції з газовим балончиком (ліворуч) пильно дивиться, як я знімаю затримання, за декілька секунд потому він зайде з-за спини, "задує" газ в обличчя і втече".

 

Керівник офісу Уповноваженого з прав людини Богдан Крикливенко повідомив, що затримано загалом 112 осіб: 71 особу спровадили до Печерського ВП, 41 – до Шевченківського.

 

"5 мешканців табору та 4 співробітників правоохоронних органів госпіталізовано", – додав Крикливенко, запевнивши, що офіс омбудсмена стежитиме за ситуацією. 

 

03.03.2018