Янукович ствердив, що в 2014 році просив у Путіна про поліцейську місію.

 

Колишній президент Віктор Янукович стверджує, що він не просив керівництво Росії про введення військ в Україну у 2014 році, а йшлося йому про поліцейську миротворчу місію.

 

Про це Янукович сказав на прес-конференції у Москві, повідомляє аґенція УНІАН.

 

"Путіну я написав звернення. У цьому зверненні я посилався на договір про дружбу і взаємодопомогу між Україною і Росією. Я запропонував провести консультації і вносив пропозицію про введення поліцейської миротворчої місії", – сказав Янукович.

 

Він додав, що у листі до Путіна було і друге прохання – проінформувати світову спільноту про те, що трапилося в Україні.

 

Натомість адвокат Януковича Віталій Сердюк повідомив, що захист горе-президента має намір найближчим часом оприлюднити звернення Януковича на адресу президента Путіна, написане у березні 2014 року.

 

"Можна буде опублікувати текст звернення до Владіміра Путіна, з яким Віктор Федорович звернувся у березні 2014 року, його ж передамо і до суду. Сподіваємося, що тоді звинувачення буде знято", – сказав адвокат.

 

Янукович також заявив, що має надію на зустріч із президентом Росії, коли будуть сформовані пропозиції щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

 

"Сподіваюся, якщо ми вийдемо на якісь рішення щодо мирного врегулювання й у нас з'явиться можливість їх представити, що така зустріч відбудеться", – мріє Віктор Федорович.

 

Янукович повідомив, що "я з президентом Путіним за ці чотири роки зустрічався лічені рази, я більше контактую з його апаратом". "Із президентом Путіним у мене також ситуація непроста", – визнав він.

 

Віктор Янукович ухилився від відповіді на питання, чи відвідував він Донбас за останні чотири роки. Сказав, що зустрічається з людьми, "які бувають на Донбасі".

 

"Я постійно тримаю руку на пульсі. А які способи і методи, я на це питання відповідати не буду. Я володію на 100% інформацією... Я не зовсім згоден, що відбувається, в тому числі і там. Але люди у важкій ситуації, і вони себе захищають. Їм треба допомогти вийти з цієї ситуації", – сказав Янукович.

 

Відповідаючи на питання щодо перспективи повернення до України, Янукович заявив, що "головне – зупинити війну, головне – встановити перемир'я" і "мирним шляхом об'єднати Донбас з Україною". 

 

02.03.2018