Порошенко виступає за те, щоб Антикорупційний суд мав юрисдикцію не лише для НАБУ.

 

Президент України Петро Порошенко схиляється до того, що юрисдикція майбутнього Вищого антикорупційного суду мусить поширюватися не лише на справи, підслідні Національному антикорупційному бюро та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, а й іншим правоохоронним органам.

 

Про це Порошенко сказав у четвер увечері на засіданні РНБО, коментуючи схвалення в парламенті в першому читанні закону про ВАКС, повідомляє прес-служба Банкової.

 

"Антикорупційний суд – це крайній крок до того, щоб хабарників не лише викривали й ловили всі правоохоронні органи і Генеральна прокуратура, а й судили та карали. Бо суспільство абсолютно справедливо вимагає, щоб не лише затримували корупціонерів, а щоб вони точно потрапляли за ґрати", – сказав Президент.

 

Петро Порошенко зауважив, що в антикорупції ефективною є також і Генеральна прокуратура – згідно з його інформацією, за підсумками 2017 року корупціонерам забезпечили 1692 вироки лише представники ГПУ. Додатково СБУ, НАБУ, Національна поліція зробили свій внесок у забезпечення боротьби з корупцією, зазначив голова держави.

 

"Впевнений, що по завершенню створення антикорупційної інфраструктури, з початком роботи антикорупційного суду ми завершимо весь цей механізм", – сказав він.

 

Нагадаємо, в рекомендаціях Венеційської комісії йдеться про те, що Вищий антикорупційний суд мусить мати юрисдикцію лише над справами Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (розслідування високопосадової корупції). Низка українських громадських організацій, насамперед антикорупційних, підтримує цю тезу, вважаючи, що "розмита" юрисдикція дозволить закидати ВАКС дрібними справами й унеможливити його ефективну роботу.

 

Загалом, Порошенко схвально відгукнувся про четвергове голосування у Верховній Раді. Президент закликав парламент не затягувати розгляд і "дав два тижні" на внесення поправок. "Далі має бути змістовне обговорення тих норм проекту, які викликали найбільші дискусії. І я наголошую на тому, що дискусія потрібна, ретельний розгляд потрібен також, так само як і потрібне безумовне дотримання регламенту", – вважає Порошенко.

 

Президент запевняє, що він гаряче підтримує якнайшвидший старт роботи суду. "Хотів би одразу попередити – я не дам заговорити проект безглуздими синтаксичними чи орфографічними поправками і не дам відкласти його у дуже довгу шухляду, як хтось розраховує. Будь-які зволікання з другим читанням є абсолютно неприпустимі", – сказав Порошенко.

 

02.03.2018