РНБО продовжує санкції проти російських банків.

 

Президент України Петро Порошенко пропонує Раді національної безпеки і оборони продовжити санкції стосовно російських банків.

 

Про це він заявив на засіданні РНБО у четвер, 1 березня, повідомляє Укрінформ.

 

"Сьогодні за пропозицією Національного банку я вніс до порядку денного питання щодо продовження санкцій проти російських банків. Я не бачу зараз тут жодних проблем, бо наш підхід виявився правильним і ефективним – не зачіпаються інтереси вкладників, інтереси клієнтів, але політика держави є абсолютно правильною, тим більше, що і наші іноземні партнери застосували санкції проти банків з державним російським капіталом", – сказав Порошенко.

 

Він зазначив, що російські банки наразі згортають свій бізнес в Україні і паралельно ведуть пошук покупців, тому їхній вихід з українського ринку є лише питанням часу.

 

За його словами, це є прямим ефектом від минулорічного рішення РНБО про санкції щодо російських банків, запроваджених на пропозицію Нацбанку України. Зокрема, російським банкам було заборонено здійснювати будь-які фінансові операції на користь пов'язаних з ними осіб, зокрема материнських структур. Ці обмеження стосувалися надання міжбанківських кредитів, придбання цінних паперів, розміщення коштів на коррахунках, виплати дивідендів, розподілу прибутку та капіталу.

 

Порошенко поінформував, що за три останніх роки частка банків з державним російським капіталом в чистих активах банківської системи України зменшилася практично вдвічі – з 10,6% до 5,6 %; що протягом 2017 року чисті активи українських банків з державним російським капіталом скоротилися на третину, а обсяг розміщених в них коштів фізичних і юридичних осіб зменшився на 28 і 34 % відповідно.

 

"Ці сухі цифри є, на мою думку, дуже аргументованою відповіддю на соковиту брехню, яка повсюдно ллється про нібито якесь домінування установ з російським капіталом в банківській системі України під тим чи іншим прикриттям", – наголосив Порошенко.

 

01.03.2018