Офіційно: КС скасував закон Ківалова-Колесніченка через порушення процедури.

 

Конституційний Суд України опублікував на своїй офіційній сторінці текст рішення у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції (конституційності) Закону України "Про засади державної мовної політики". Згідно з арґументами, викладеними в рішенні, підставою для визнання нечинним "закону Ківалова-Колесніченка" стали систематичні порушення процедури.

 

У документі зазначено, що законопроект №9073, який розглядали 3 липня 2012 року в другому читанні, не мав порівняльної таблиці та висновку комітету; у порядок денний його внесли без повної назви, реєстраційного номера, редакції та переліку ініціаторів внесення.

 

Крім того, проект проголосували без обговорення у другому читанні, не розглядали поправок і пропозицій народних депутатів.

 

Саме ж голосування відбувалося з "фізичним перешкоджанням" і з використанням карток депутатів, відсутніх у сесійній залі.

 

"Сукупність зазначених обставин вказує, що Верховна Рада України порушила процедуру розгляду й ухвалення проекту закону №9073", – ідеться в документі.

 

На думку Конституційного Суду, порушення на пленарному засіданні 3 липня 2012 року "мали системний характер".

 

Як писав Z, на своєму засіданні у середу Конституційний Суд України визнав неконституційним закон "Про засади державної мовної політики", а також постановив визнати його таким, що втратив чинність.

 

Нагадаємо, у лютому 2015 року Конституційний Суд України відкрив провадження за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності закону "Про засади державної мовної політики" Конституції України.

 

Депутати закликали КС визнати закон неконституційним, адже під час його ухвалення влітку 2012 року були порушені процедура розгляду та ухвалення закону, процедура особистого голосування, депутатів позбавили права "внести виправлення, уточнення, а також усунути помилки та суперечності у тексті законопроекту під час другого читання".

 

У ході пленарного засідання КС заслухав суддю-доповідача у справі Ігоря Сліденка, який доповів присутнім матеріали справи, пояснення учасників конституційного провадження – представників суб’єкта права на конституційне подання – народних депутатів України VІІ скликання Олега Бондарчука, Ірину Фаріон, представника Верховної Ради – постійного представника ВР у Конституційному Суді Анатолія Селіванова.

 

Крім того, суд заслухав пояснення представників, залучених до участі у розгляді справи як спеціалістів: заступника члена Європейської комісії "За демократію через право", доктора юридичних наук Сергія Головатого (від 27 лютого він і сам є суддею Конституційного Суду), директора Інституту української мови НАН України, доктора філологічних наук, професора Павла Гриценка, журналіста, громадського діяча, перекладача Тараса Марусика. Суд також заслухав представників, залучених до участі у розгляді справи як свідків: народних депутатів України VІ скликання Івана Зайця, Юрія Кармазіна, Ярослава Кендзьора, Юрія Ключковського, Миколу Томенка.

 

У грудні 2016 року Конституційний Суд України перейшов до закритої частини пленарного засідання для подальшого обговорення й ухвалення рішення щодо конституційного подання.

 

Зволікання з рішенням були зумовлені "паралічем" КС – нестачею в кворумі та відсутністю повноцінного голови суду.

 

01.03.2018