Порошенко анонсував повернення двох в'язнів із Росії до кінця тижня.

 

Президент України Петро Порошенко анонсував повернення до України двох українських поневолених, яких утримують у Росії.

 

Про це Порошенко заявив на прес-конференції у середу, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Щодо двох, яких зараз утримують в Росії, – на підставі тих переговорів, які були проведені, я планую, що нам вдасться повернути до кінця тижня", – сказав голова держави.

 

Порошенко запевнив, що тримає питання визволення заручників на особистому контролі, й додав, що у Росії також "рішення щодо кожного з них приймають на найвищому рівні".

 

Інформацію про завершення переговорів щодо звільнення двох поневолених підтвердила і представник України у тристоронній контактній групі Ірина Геращенко. "Дійсно, давно ведеться робота й є домовленості, що до кінця тижня матимемо добрі новини", – написала вона на своїй сторінці у Facebook.

 

Коментуючи залученість лідера руху "Український вибір" Віктора Медведчука, Петро Порошенко сказав, що він вестиме переговори з будь-ким, хто сприятиме звільненню заручників.

 

"Під час переговорів у Мінську при розробці, укладанні мінських угод склад моєї команди був дуже добре відомий і пана Медведчука там не було. Є так звана гуманітарна група, яка займається винятково питанням звільнення заручників. Це не мінська група. І дійсно, колишній голова СБУ призначив в цю групу представником Віктора Медведчука. Я про це знав, і зараз вам наголошую, що я буду працювати з будь-ким, хто ефективно зможе повернути хоча б одного українського заручника додому", – сказав Порошенко.

 

"Ми намагалися застосувати різні канали комунікації, починаючи від військових і закінчуючи Церквою. Я маю визнати, що найефективнішим виявився Віктор Медведчук, тому що рішення про звільнення приймає безпосередньо Путін", – пояснив Порошенко.

 

28.02.2018