Конституційний суд визнав закон Ківалова-Колесніченка неконституційним.

 

Конституційний суд України ухвалив рішення щодо конституційності закону Ківалова-Колесніченка.

 

Про це повідомляє прес-служба КСУ.

 

 

"Ухвалено Рішення Конституційного Суду України № 2-р/2018 28.02.2018 28 лютого на пленарному засіданні Великої палати Конституційного Суду України було ухвалено Рішення Конституційного Суду України № 2-р/2018 у справі за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про засади державної мовної політики“, – йдеться у повідомленні.

 

Представник руху "Простір свободи", учасник робочої групи з розробки нового мовного закону Тарас Шамайда заявив, що закон Ківалова-Колесніченка визнано неконституційним.

 

"Закон Ківалова-Колесніченка визнано неконституційним. Всіх вітаю! Час приймати закон про державну мову 5670д", – написав Шамайда на своїй сторінці у Facebook.

 

Наразі текст самого рішення ще не доступний на офіційній сторінці КС. Згідно з попередньою інформацією, закон Ківалова-Колесніченка визнали недійсним через порушення процедури при його ухваленні.

 

Нагадаємо, у лютому 2015 року Конституційний суд України відкрив провадження за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності закону „Про засади державної мовної політики“ Конституції України.

 

Депутати закликали КС визнати закон неконституційним, адже під час його схвалення влітку 2012 року були порушені процедура розгляду та ухвалення закону, процедура особистого голосування, депутатів позбавили права "внести виправлення, уточнення, а також усунути помилки та суперечності у тексті законопроекту під час другого читання".

 

У ході пленарного засідання КС заслухав суддю-доповідача у справі Ігоря Сліденка, який доповів присутнім матеріали справи, пояснення учасників конституційного провадження – представників суб’єкта права на конституційне подання – народних депутатів України VІІ скликання Олега Бондарчука, Ірину Фаріон, представника Верховної Ради – постійного представника ВР у Конституційному Суді Анатолія Селіванова.

 

Крім того, суд заслухав пояснення представників, залучених до участі у розгляді справи як спеціалістів: заступника члена Європейської комісії "За демократію через право", доктора юридичних наук Сергія Головатого (від 27 лютого він і сам є суддею Конституційного суду), директора Інституту української мови НАН України, доктора філологічних наук, професора Павла Гриценка, журналіста, громадського діяча, перекладача Тараса Марусика. Суд також заслухав представників, залучених до участі у розгляді справи як свідків: народних депутатів України VІ скликання Івана Зайця, Юрія Кармазіна, Ярослава Кендзьора, Юрія Ключковського, Миколу Томенка.

 

У грудні 2016 року Конституційний суд України перейшов до закритої частини пленарного засідання для подальшого обговорення й ухвалення рішення щодо конституційного подання.

 

Зволікання з рішенням були зумовлені "паралічем" КС – нестачею в кворумі та відсутністю повноцінного голови суду.

 

28.02.2018