Спецслужби затримали трьох поляків, причетних до підпалу Товариства угорців в Ужгороді.

 

Аґенція внутрішньої безпеки Польщі затримала трьох поляків, підозрюваних у підпалі будівлі офісу Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді 4 лютого.

 

Про це Польській пресовій аґенції (PAP) розповів спікер міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин.

 

"Щодо двох чоловіків застосовано тримісячний арешт, а щодо одного з підозрюваних – грошову заставу і поліцейський нагляд", – поінформував Жарин.

 

Польські спецслужби наразі перевіряють різні версії щодо мотивів підпалу. "Вивчають, зокрема, міжнародні контакти осіб, затриманих у цій справі", – зазначив пан Жарин.

 

З його слів, слідчі дії у цій справі проводили 21 і 22 лютого за запитом української сторони на підставі договорів про правову допомогу.

 

Раніше голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль заявляв, що підпал Товариства угорської культури Закарпаття вчинило двоє громадян із країни-члена ЄС, котрі належать до радикальних рухів. З його слів, обидва брали участь у війні на Донбасі на боці проросійських сил.

 

Москаль сказав, що чоловіки приїхали на Закарпаття напередодні через пункт пропуску "Ужгород" на словацько-українському кордоні й поселилися в хостелі на вул. Льва Толстого в Ужгороді. Вночі на 4 лютого вони здійснили дві спроби підпалу офісу ТУКЗ, а вранці виїхали з України через той же ПП "Ужгород".

 

Видання PolUkr.NET писало, що, згідно з ухвалою слідчих суддів Ужгородського міськрайонного суду, нападниками є Адріан Марґлєвський з Кракова і Томаш Рафал Шимков’як з Бидґощі, котрі належать до радикальної організації "Фаланґа".

 

Їхні імена збігаються з тими, котрі назвав міністр-координатор спецслужб Польщі Станіслав Жарин. А третім є Міхал П.

 

Вночі на 27 лютого в офісі Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді знову вчинили підпал.

 

27.02.2018