МЗС України засудило напад на угорське товариствов Ужгороді.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін рішуче засудив підпал будівлі Товариства угорської культури Закарпаття в Ужгороді й назвав цей інцидент провокацією, спрямованою на розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

 

Про це Клімкін написав на своїй сторінці у twitter.

 

 

"Системність і схожість дій провокаторів свідчить про замовний зовнішній слід", – упевнений Клімкін.

 

Міністр запевнив, що Україна не залишить "наших угорців" наодинці. "Разом будемо протидіяти спробам дестабілізації Закарпаття", – прокоментував Клімкін.

 

Міністерство закордонних справ у офіційній заяві висловлює сподівання на ефективне розслідування підпалу.

 

"Правоохоронні органи вже розпочали розслідування і вживатимуть всіх необхідних заходів для оперативного розкриття цього злочину", – запевнили у зовнішньополітичному відомстві.

 

"Вчинений раніше акт вандалізму проти цього ж приміщення був оперативно розкритий правоохоронцями. Розслідування довело іноземний слід нападу, який був здійснений членами однієї із східноєвропейських радикальних організацій, підтримуваної російським агресором", – нагадали у МЗС.

 

Міністерство закордонних справ категорично засудило "використання теми національних меншин як засіб розпалювання міжнаціональної ворожнечі іззовні".

 

"Україна й надалі рішуче протидіятиме всім спробам розхитати внутрішньополітичну ситуацію в державі, у тому числі на ґрунті міжнаціональних відносин", – запевнили у відомстві пана Клімкіна.

 

Тим часом, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто запросив посла України в Угорщині Любов Непоп на розмову до МЗС у зв'язку з цим інцидентом. Про це повідомляє аґенція "Укрінформ" з покликом на прес-службу угорського уряду.

 

Сійярто вважає, що в Україні відбувається "дивовижний процес" зростання популярності екстремістських політичних ідей. На погляд дипломата з правої партії Fidesz, це є неприйнятним. Сійярто вважає: якщо Україна серйозно ставиться до свого зближення з ЄС та НАТО, "вона повинна вміти контролювати екстремістів".

 

Міністр закордонних справ Угорщини повідомив про намір зустрітися з верховним комісаром ОБСЄ у справах нацменшин, аби повернутися до теми з запровадженням постійного офісу СММ ОБСЄ на Закарпатті.

 

Як писав Z, вночі на 27 лютого невідомі особи вчинили підпал приміщення на Православній набережній в Ужгороді, в котрому базується Товариство угорської культури Закарпаття. Вогонь охопив приблизно 25 кв. м. офісу. Ніхто не постраждав.

 

Це вже другий підпал товариства за цей місяць. 4 лютого зловмисники намагалися кинути пляшку з "коктейлем Молотова" в будівлю, але пошкодили лише шибу.

 

Згідно з попередньою інформацією, до першого нападу мали причетність двоє польських радикалів.

 

27.02.2018