Медичний університет ім. Богомольця страйкує проти Супрун.

 

Національний медичний університет імені Богомольця оголосив страйк через відсторонення Міністерством охорони здоров'я від посади ректорки університету Катерини Амосової. Вранці у понеділок двері центрального корпусу Богомольця обгорнули ланцюгами. Адміністрація навчального закладу запевняє, що протест проти команди Уляни Супрун підтримали і трудовий колектив, і студенти.

 

Адміністрація установи заявила, що страйк оголошено "у зв’язку з безпрецедентним брутальним та незаконним втручанням керівництва Міністерства охорони здоров’я України в незалежність та самоврядність НМУ імені О. О. Богомольця". Ректорат стверджує, що проблеми почалися не через іспити стандарту "КРОК" (Амосову відсторонили після відмов організувати екзамен), а через корупційні інтереси очільників МОЗ.

 

"Керівництво МОЗ (а саме – перший заступник Уляни Супрун Олександр Лінчевський) системно протягом 2017-2018 років із порушенням вимог закону та перевищуючи свої повноваження, зловживаючи владою, надавало письмові вказівки університету порушувати закон під загрозою розправи звільненням, здійснити розтрату бюджетних коштів в особливо великому розмірі в обхід передбачених законом обов’язкових тендерних процедур. Через категоричну відмову ректора університету виконувати незаконні накази МОЗу керівництво міністерства створило каральну комісію на чолі з першим заступником Уляни Супрун паном Олександром Лінчевським, а ректора університету незаконно відсторонено від виконання її обов’язків", – ідеться в заяві страйккому.

 

Адміністрація університету відмовляється сприймати в.о. ректора, призначеного "на час роботи каральної комісії", покликаючись на норму законодавства про те, що "право обирати керівництво університету належить винятково трудовому колективу вишу".

 

"Часи тоталітарного державного управління вишами залишились в комуністичному минулому. Порушення закону, корумпована діяльність керівництва МОЗу плюндрує демократичні принципи, які є запорукою успішного майбутнього української держави", – ідеться у заяві.

 

В. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що протест університету влаштовували адміністративними методами із примусом студентів. Пані Супрун ствердила, що їй на приватну скриньку надходять слова підтримки від студентів.

 

"Це не страйк студентів та викладачів – це саботаж деяких членів адміністрації та деканів НМУ. Прошу не плутати два кардинально різні явища – самоорганізований студентський рух та спущену згори ініціативу зриву навчального процесу, в заручниках якої опинилися тисячі майбутніх лікарів. Проблема не в комісії МОЗУ, яка мала здійснити елементарну перевірку документації, а в страху втратити безмежну владу і нездорове уявлення про межі власних повноважень керівництвом НМУ", – зазначила пані Супрун на своїй сторінці у Facebook.

 

Напередодні Міністерство охорони здоров'я виступило із заявою, в котрій закликало не допустити зриву навчального процесу в Національному медичному університеті. МОЗ спростувало інформацію про те, нібито міністерство заблокувало виплату стипендій і зарплат.

 

"Звертаємося до студентів та викладацького складу університету не піддаватися на провокації та маніпуляції керівництва НМУ та не зривати навчального процесу. Згідно з принципами та практикою університетської автономії, університет самостійно проводить відповідні виплати з казначейських рахунків. Процедуру переказу коштів здійснює бухгалтерія університету. Керівництво університету в особі проректорів має усі необхідні повноваження для проведення виплат", – наголосили у відомстві Уляни Супрун.

 

Міністерство нагадало, що Катерину Амосову відсторонили від виконання повноважень за посадою ректора НМУ на час здійснення перевірки фактів щодо непроведення ліцензійного інтегрованого іспиту "КРОК-1. Стоматологія" для студентів НМУ.

 

"Створена для перевірки комісія наразі опрацьовує матеріали, надані НМУ ім. Богомольця та Центром тестування. Разом з тим, відсторонена ректорка систематично не з’являється на засідання комісії, незважаючи на запрошення", – констатували у міністерстві.

 

26.02.2018