"Укрзалізниця" підписала контракт із General Electric на $1 млрд.

 

Державна компанія "Укрзалізниця" підписала з американською компанією General Electric угоду про спільне виробництво рухомого складу на 1 мільярд доларів.

 

Угоду підписали в. о. голови правління "Укрзалізниці" Євген Кравцов і виконавчий директор General Electric Transportation Рафаель Сантана, повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури. За церемонією спостерігали Президент України Петро Порошенко, посол США Марі Йованович і голова правління "Укрексімбанку" Олександр Гриценко.

 

"Це – перемога, до якої ми йшли з 2016 року. Підписана угода – це мільярд доларів інвестицій в Україну, створення більш як тисячі робочих місць, це нові технології, сучасні локомотиви для Укрзалізниці, величезний крок для компанії. Таким чином, протягом короткого періоду ми зможемо повністю замінити флот дизельних локомотивів, а отже, дати стабільність і якість постачання, забезпечити вихід продукції на експорт. Це величезний крок вперед", – прокоментував міністр інфраструктури Володимир Омелян.

 

Міністр наголосив, що "ми не просто купуємо іноземну техніку – ми її локалізуємо в Україні". "Перша партія з 30 локомотивів передбачає локалізацію виробництва на рівні 10%, надалі локалізація має вирости до 40%. Це створення нових робочих місць і інвестиції в українську економіку", – додав Омелян.

 

Петро Порошенко розповів про те, що перспективу співпраці з General Electric обговорювали і на рівні президентів.

 

"Це дуже важливий день для всієї економіки. Можу розкрити таємницю, як це все почалося. У червні під час мого візиту в Америку ми обговорили з Трампом, що відносини наших країн повинні знайти практичний характер. Багато років УЗ була недофінансована. Компанія має потребу в рухомому складі, нових локомотивах. Дуже швидко був підписаний контракт на суму 1 мільярд доларів. Репутація GE дуже висока. Вона приходить до тих країн, де толерантність до корупції дуже низька. Тому прихід в Україну – це показник довіри", – сказав Порошенко, згідно з повідомленням аґенції УНІАН.

 

Президент зазначив, що роль "Укрексімбанку" полягає у кредитуванні "Укрзалізниці" на умовах лізингу на першому етапі угоди з гарантіями американського Citibank. Рамкова угода передбачає 15-річне партнерство – модернізацію до 74 локомотивів, постачання до 225 нових локомотивів GE серії Evolution до 2034 року та їхнє довгострокове обслуговування. Локалізація виробничого процесу в Україні досягне 40%, завдяки чому українські підприємства будуть залучені в кооперацію GE і зможуть стати постачальниками товарів і послуг для GE.

 

В рамках реалізації першого етапу угоди також укладено договір купівлі-продажу між General Electric і "Укрексімбанком" на постачання наприкінці 2018 року і на початку 2019 року 30 вантажних дизельних локомотивів GE TE33AC з рівнем локалізації 10%.

 

Раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що "Укрзалізниця" розраховує на початок спільного виробництва локомотивів з американською компанією General Electric в 2018 році.

 

3 жовтня минулого року Президент України Петро Порошенко провів зустріч з президентом і виконавчим директором американської компанії General Electric Transportation Джеймі Міллером, на якій, зокрема, обговорювали перспективи участі американської сторони у модернізації "Укрзалізниці".

 

4 жовтня 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман повідомив, що "Укрзалізниця" і General Electric Transportation домовилися підписати рамкову угоду про співпрацю.

 

26.02.2018