Німеччина вчергове побила рекорд за профіцитом публічних бюджетів.

Загалом профіцит на всіх державних рівнях зростає в країні вже четвертий рік поспіль.

 

 

Профіцит публічних бюджетів у Німеччині – федерального, земельних, муніципальних і бюджет громад – 2017 року сягнув найвищого показника за минулі 27 років. Перевищення доходів над видатками становило в абсолютному вимірі 36,6 мільярда євро. Це стало рекордом з моменту об'єднання Німеччини, повідомило Федеральне статистичне відомство у п'ятницю, 23 лютого.

 

За підсумками минулого року профіцит зафіксовано на всіх державних рівнях – федеральному, земельному, місцевому, а також для кас соціального страхування. При цьому найвищого показника досягли бюджети 16-ти німецьких федеральних земель – 16,2 млрд євро.

 

Доходи кас соціального страхування перевищили витрати на 10,5 млрд євро, а на муніципальному рівні цей показник сягнув 8,7 млрд євро – подає діловий німецький часопис Handelsblatt.

 

Водночас профіцит держбюджету ФРН помітно знизився в порівнянні з трьома попередніми роками, досягнувши лише 1,08 млрд євро. Так, у 2015 році цей показник дорівнював 9,7 млрд євро, а в 2016-му – 7,4 млрд євро.

 

Профіцит громадських бюджетів вдалося забезпечити завдяки такими чинникам, як збільшення доходів населення і податкових надходжень, а також скорочення рівня безробіття і зростання відрахувань на соціальне страхування.

 

У Німеччині профіцит публічних бюджетів зростає вже четвертий рік поспіль. У 2015 році він становив 19,4 млрд євро, тобто більш ніж на 10 млрд більше, ніж роком раніше, а в 2016 році – 23,7 млрд євро.

23.02.2018