ООН висловлює стурбованість гуманітарною ситуацією в Східній Гуті.

Про це заявив у своєму виступі генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Ґутерріш.

 

 

Генеральний секретар ООН висловив крайню стурбованість ескалацією насильства в районі Східної Гути, який все ще перебуває під контролем сирійських повстанців. «Ситуація з мирними мешканцями в цьому районі катастрофічна, тільки з 19 лютого внаслідок авіаударів, артобстрілів та інших воєнних дій там загинуло понад 100 цивільних осіб, в тому числі багато дітей», – заявив Ґутерріш, виступаючи на засіданні ООН в Нью-Йорку в середу, 21 лютого.

 

Ґутерріш також засудив удари по п'яти лікарнях у Східній Гуті. Він повідомив, що понад 700 хворих і поранених потребують термінової евакуації. Він закликав до припинення вогню в Східній Гуті, щоб доставити гуманітарну допомогу населенню цього заблокованого району.

 

Тим часом представники сирійських правозахисних організацій стверджують, що кількість жертв значно більша. Так за підрахунками Сирійської наглядової ради з прав людини, лише в неділю, 19 лютого, в Східній Гуті внаслідок бомбардувань урядової армії Сирії загинули 17 осіб, в понеділок – 127, у вівторок – близько 50. Співробітники ООН звинувачують у кровопролитті не тільки армію президента Сирії Башара Асада, а й російську авіацію.

 

Спецпосланець ООН у Сирії Стаффан де Містура висловив побоювання, що обложений сирійський анклав може повторити долю Алеппо, в якому 2016 року кілька місяців не припинялися запеклі бої. Про це повідомило видання Zeit Online.

 

Загалом, за даними ООН, в обложеному передмісті Дамаска – Східній Гуті – залишаються близько 400 тисяч осіб. На початку лютого урядові сили вже бомбардували Східну Гуту протягом п'яти днів. Тоді, за словами правозахисників, загинуло близько 250 мирних жителів, сотні отримали поранення. 

 

Східна Гута – одна з так званих «зон деескалації» в Сирії, де мав би діяти режим припинення вогню. Про це учасники конфлікту домовилися навесні минулого року на перемовинах в Астані, які проходили під патронатом Росії.

21.02.2018