Порошенка допитуватимуть у режимі відеоконференції.

 

Оболонський суд Києва, який розглядає справу за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді, дозволив допитувати президента України Петра Порошенка у режимі відеозв'язку.

 

Таке рішення оголосив головуючий суддя Владислав Дев'ятко, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"У судовому засіданні прокурор заявив клопотання про допит свідка Петра Порошенка у режимі відеоконференції з посиланням на відповідний лист з Адміністрації президента, у якому викладені обґрунтовані підстави для такого допиту. Враховуючи, що стороною обвинувачення наведено достатні підстави для допиту свідка в режимі відеоконференції, колегія суддів вважає, що клопотання підлягає задоволенню. Суд ухвалив клопотання прокурора про допит свідка в режимі відеоконференції задовольнити”, – сказав Дев'ятко.

 

Суд доручив Адміністрації президента організувати допит Петра Порошенка в режимі відеозв'язку на 14:00.

 

Як заявили раніше на суді представники прокуратури, такий формат допиту обумовлений міркуваннями безпеки та заклопотаністю президента на робочому місці. Зокрема, прокурор Руслан Кравченко під час своєї промови заявив, що доступ журналістів та інших зацікавлених осіб до зали суду буде ускладненим у зв'язку з посиленою охороною.

 

Представник державного обвинувачення також попросив обмежити час допиту голови держави з огляду на невідкладні завдання, пов'язані з виконанням ним функцій президента, повідомляє "Українська правда". "Просимо суд про дозвіл допитати президента Петра Порошенка по відеоконференції з 14:00 до 15:30", – сказав Кравченко.

 

Сторона захисту обурилася таким клопотанням, назвавши його ганебним. "Особисто Петро Порошенко заявив про рішення прийти до суду і дати свідчення. Слово президента є вищим і важчим, ніж заява певного керівника апарату зберегти президента від незручних показань", – сказав адвокат Віталій Сердюк.

 

З його слів, жодних підстав, передбачених КПК, для проведення допиту в дистанційному порядку немає. "Є слово президента про те, що він з'явиться, і це слово має поважатись і прокурорами, і керівником апарату, і безпосередньо судом. Не треба ховати президента за дистанційним допитом", – заявив адвокат.

 

Він додав, що якщо президент зайнятий "великими державними поважними справами", то прокуратура має заявити про перенесення цього допиту на будь-яку іншу дату.

 

21.02.2018