Данилюк: Україна ще не домовилась із МВФ щодо антикорупційного суду.

 

Візит технічної місії Міжнародного валютного фонду з 12 по 16 лютого в цілому був результативним, хоча остаточної домовленості з питання створення Антикорупційного суду поки що досягнути не вдалося.

 

Про це заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк в ефірі "5-го каналу", коментуючи візит групи експертів МВФ до Києва.

 

"Я вважаю, що ця місія, цей візит був результативним", – сказав міністр.

 

З його слів, представники технічної місії фонду обговорювали з представниками української влади кілька питань. "По деяких ми просунулись досить активно. По деяких, наприклад, по антикорупційному суду, по питанню енергетики, енергетичної реформи, є певний прогрес, але остаточної домовленості не було досягнуто", – додав Данилюк.

 

Водночас він наголосив, що робота з МВФ триває, і висловив сподівання, що діалог триватиме надалі, для чого уряд у співпраці з парламентом прийме низку потрібних насамперед для України рішень.

 

Міністр не став прогнозувати час надходження нового траншу.

 

"Передумовою отримання траншу є ухвалення закону. Не створення самого суду, а ухвалення закону. Якщо закон про Антикорупційний суд не відповідатиме вимогам МВФ або ці вимоги не буде змінено, черговий транш Україні не нададуть", – сказав Олександр Данилюк.

 

"Щодо створення Антикорупційного суду, тут ми помилитися не можемо. Тому я розумію позицію МВФ, експертів, розумію і позицію наших експертів, які представляють Україну. Врешті-решт, це має бути спільний результат. І він має забезпечити професійність і незалежність суду... Ще один момент – вчасність, бо якщо ми будемо створювати два роки, то ми за цей час утратимо віру людей у те, що влада справді налаштована на боротьбу з корупцією", – наголосив міністр.

 

Аґенція УНІАН нагадує, що МВФ в березні 2015 року схвалив чотирирічну програму кредитування економіки України EFF на 17,5 млрд дол. У рамках цієї програми наша країна отримала від Фонду чотири кредитні транші на загальну суму 8,7 млрд дол. Термін програми закінчується в березні 2019 року.

 

26 січня президент України Петро Порошенко заявив про виконання країною 80% вимог Міжнародного валютного фонду і підкреслив, що очікує отримання п'ятого кредитного траншу в квітні.

 

У той же час в МВФ за підсумками роботи представників Фонду в Києві з 12-го по 16 лютого закликали невідкладно розглянути законопроект про Антикорупційний суд, а також виконати зобов'язання в енергетичній та податково-бюджетній сферах.

 

Національний банк прогнозує, що в 2018 році Україна отримає від МВФ до 2 млрд дол.

 

21.02.2018