Німецькі депутати виступили проти Nord Stream 2.

На їхню думку, будівництво газогону суперечить політиці ЄУ в галузі енергетики і духу солідарності з європейськими партнерами.

 

 

Проти будівництва газогону Nord Stream 2 виступило семеро депутатів німецького Бундестаґу і Європейського парламенту, котрі репрезентують Християнсько-демократичний союз, Християнсько-соціальний союз, «зелених» і ліберальну Вільну демократичну партію. У спільній заяві, опублікованій в понеділок, 19 лютого, в газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung, вони відзначили, що спільна робота з Росією не повинна означати, що «німці та росіяни про що-небудь домовляються через голови» партнерів Берліна з Європейської Унії.

 

«Політика ЄУ в галузі енергетики і солідарність з партнерами говорять проти будівництва другої черги газогону з Росії через Балтійське море до Німеччини. Реалізація цього проекту призведе до розколу в Унії і втрати довіри», – підкреслюють автори звернення.

 

Міжфракційна група депутатів також нагадала, що будівництво Nord Stream 2  викликає активний спротив у країнах Балтії, а також у Швеції, Данії, Польщі, Словаччині та Україні. «І цей спротив легко зрозуміти з точки зору енергетичної безпеки. Новий уряд Німеччини повинен відкрито заявити про свою позицію в питанні газогону», – наголошується в документі.

 

Російський енергетичний монополіст «Газпром» має намір розпочати будівництво другої гілки газогону 2018 року й завершити його до кінця 2019 року. Планована протяжність Nord Stream 2 з пропускною здатністю 55 млрд кубометрів газу на рік сягає 1220 км. Газова труба мала б з'єднати російський порт Усть-Лугу і німецький Ґрайфсвальд.

 

Бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель на нещодавній зустрічі з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким знову заявила, що будівництво Nord Stream 2 не ставить під загрозу диверсифікацію газопостачання до Європи.

19.02.2018