Порошенко закликав Моравецького облишити історичні дискусії.

 

Президент України Петро Порошенко висловив стурбованість з приводу ухвалених нещодавно польським парламентом змін до закону про Інститут національної пам’яті і закликав польське керівництво утриматися від кроків, які можуть поставити під загрозу позитивні досягнення у двосторонньому діалозі з історичних питань.

 

Про це Порошенко заявив на зустрічі з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким на полях Мюнхенської безпекової конференції, повідомляє прес-служба АП.

 

Президент також звернув увагу на вкрай шкідливий для українсько-польських взаємин характер заяви з оцінкою діяльності українського гетьмана Богдана Хмельницького.

 

Сторони обмінялися думками з актуальних питань українсько-польського порядку денного.

 

Йшлося про подальший розвиток взаємодії у сфері захисту культурної спадщини та увічнення місць пам’яті у контексті досягнутих домовленостей.

 

Голова уряду Польщі зі свого боку підтримав важливість розвитку стратегічного українсько-польського партнерства та координації дій з протидії російській агресії в контексті членства Польщі в Раді безпеки ООН. На переговорах ішлося про співпрацю у сферах оборони, енергетики. "Сторони також обговорили шляхи належного забезпечення соціальних прав і свобод українських громадян, які тимчасово працюють на території Польщі", – поінформували в АП.

 

Після переговорів Порошенко сказав журналістам, що то була його перша зустріч із Матеушем Моравецьким, і назвав розмову "достатньо конструктивною".

 

"Моя позиція щодо закону абсолютно не змінилася, так само як і щодо чутливих питань нашої історії – треба залишити історію історикам, експертам. А політики мають займатися майбутнім", – прокоментував голова держави.

 

"Якщо політики будуть займатися історією, а історики будуть займатися політикою, як правило, ні до чого доброго це не приводить", – сказав Президент, наголосивши на тому, що Україна очікує на розгляд цього закону у конституційному суді Польщі.

 

"На моє глибоке переконання, Польща є нашим стратегічним партнером. Польща є нашим адвокатом у питаннях європейської інтеграції. І ми маємо робити все можливе для того, щоб прибрати з порядку денного питання, які є чутливими, які розколюють нас. І об'єднуватись навколо надзвичайно важливих проблем і питань", – вважає голова держави.

 

"Мені здається, що ця позиція була підтримана польським прем’єром і ми знайдемо порозуміння", – додав Порошенко. Він також зазначив, що залишається оптимістом у вирішенні цих питань.

 

18.02.2018