Сенцова і Сущенка можуть обміняти на "кримських дезертирів".

 

Українського режисера Олега Сенцова та кореспондента аґенції "Укрінформ" Романа Сущенка спробують обміняти на колишніх українських військовиків Олександра Баранова та Максима Одинцова, котрих в Україні засуджено за дезертирство і втечу до збройних сил РФ.

 

Про це заявив представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини Михайло Чаплига в ефірі телеканалу NewsОne.

 

"Є такі громадяни Одинцов і Баранов, які вже отримали вироки (тут питання: чи будуть вони їх оскаржувати?). Інша інформація – про те, що справу Сущенка вже передали до суду. Фактично я в цьому бачу досить активну підготовку до обміну Баранова й Одинцова на Сущенка та Сенцова", – прокоментував Чаплига.

 

Представник омбудсмана зазначив, що для того, аби обмін відбувся, засуджені з обох сторін мусять отримати вироки в Росії і в Україні.

 

Як писав Z, 6 лютого Дарницький суд у Києві оголосив вирок колишньому українському військовослужбовцю Максимові Одинцову за державну зраду і дезертирство з української армії в анексованому Росією Криму та призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 14 років. 8 лютого Подільський суд Києва засудив до 13 років позбавлення волі іншого фігуранта цієї справи – Олександра Баранова.

 

Баранова та Одинцова затримали 20 листопада 2016 року на адміністративному кордоні з Кримом у "буферній зоні" поруч із пропускним пунктом "Чонгар". Згідно з інформацією СБУ, обидва в 2014 році перейшли з української армії в російську, порушивши дві статті Кримінального кодексу України – вчинили держзраду і дезертирство.

 

16.02.2018