"Самопоміч" і "Батьківщина" закликали повернути Саакашвілі.

 

Низка українських опозиційних партій стали на захист Міхеїла Саакашвілі і заявили, що українська влада "вчинила відверто антиконституційне та неправове дійство", коли "брутальною силою вигнала з країни" колишнього голову Одеської ОДА.

 

Про це йдеться у заяві, поширеній на сторінці "Руху нових сил" у Facebook. Під документом стоять візи "Самопомочі", "Батьківщини", "Свободи", "Громадянської позиції", "ДемАльянсу", "Народного контролю", "Європейської партії", руху "Хвиля".

 

"Щоб позбутися одного з лідерів опозиції, влада вчинила політичну розправу, порушила права людини і завдала величезної шкоди міжнародній репутації України. Цей злочин має бути розслідуваний. Всі посадові особи, які порушили закон та свої посадові обов’язки, мають опинитися на лаві підсудних", – ідеться у заяві.

 

Опозиціонери вимагають забезпечити повернення Міхеїла Саакашвілі в Україну, "надавши йому можливості захистити свої права та гідність в українських судах, згідно з нормами українського законодавства і міжнародного права".

 

На думку підписантів, українські громадяни втрачають можливість почуватися у безпеці і сподіватися на справедливе правосуддя, з огляду на те, що влада так поводиться навіть із відомими політиками.

 

"Ми, як і в часи Януковича, опинилися на межі диктатури... Президент Порошенко став на шлях підміни закону свавіллям", – ідеться у зверненні.

 

Автори застерігають, що "будь-які спроби подальших розправ над опозиційними лідерами та активістами отримають нашу консолідовану і тверду відповідь".

 

16.02.2018