Бойовики згадали на переговорах про Майдан.

 

Засідання тристоронньої контактної групи в Мінську 14 лютого завершилося безрезультатно. Росія блокує відкриття КПВВ "Золоте" та не погоджується на компроміс у питанні про звільнення заручників.

 

Про це повідомила представник України на переговорах Ірина Геращенко.

 

"Мінськ. Гуманітарна підгрупа, на жаль, завершилася безрезультатно через деструктивну позицію підконтрольних Кремлю представників ОРДЛО та їхніх кураторів з РФ. Вони блокують відкриття КПВВ "Золоте", росіяни не погоджуються на створення механізму з пошуку зниклих безвісти за їхньої участі та МКЧХ; і досі немає чіткої відповіді на українську пропозицію щодо списків заручників, натомість ОРДЛО намагається прив’язати звільнення заручників до питання амністії (стара їхня тактика пов’язувати два різні питання)", – написала Геращенко на своїй сторінці у Facebook.

 

Вона зазначила, що Україна готова передати РФ засуджених за злочини перед нашою державою росіян в обмін на політв'язнів Кремля.

 

"Готові до компромісу задля якнайшвидшого звільнення й, попри всі перепони, працюємо над цим", – поінформувала Геращенко. Водночас вона розповіла, що під час засідання гуманітарної групи представники ОРДЛО "спробували в некоректній формі згадати події Майдану й перейти до особистих погроз". "Звичайно, я це рішуче зупинила. Ми не дозволимо нікому принижувати пам'ять Героїв Небесної сотні та історію України", – наголосила пані Ірина.

 

Також українська сторона порушила питання про те, що координатор ОБСЄ Фріш мав зустріч із радником російського президента – Владиславом Сурковим у Москві, однак не повідомив про це ТКГ та не розповів про результати перемовин.

 

"Перед цим він відмовився відвідати у Старобільському СІЗО російського "згубу" Агєєва, мовляв, це були б політичні відвідини. Ми наполягаємо на неупередженому і незалежному підході координаторів до їхньої роботи, неприпустимості кулуарщини і розв'язанні всіх питань у тристоронньому, а не двосторонньому форматі", – закликала Геращенко.

 

15.02.2018