Турчинов розповів, як намагався повернути Віктора Януковича до Києва.

 

Секретар Ради національної безпеки та оборони України, виконувач обов’язків Президента України з 23 лютого до 7 червня 2014 року Олександр Турчинов розповів, що хотів переконати президента-втікача Віктора Януковича повернутися до Києва в лютому 2014 року й написати заяву про відставку, передає Інтерфакс-Україна.

 

Про це він сказав під час надання свідчень у суді у справі про держзраду Віктора Януковича.

 

Олександр Турчинов розповів, що коли стало відомо про перебування Віктора Януковича і когось з його оточення на території АР Крим, було вирішено направити туди представників з Києва, щоб запропонувати екс-президенту повернутися й написати заяву про відставку.

 

«Я був упевнений, що зможу переконати Януковича, з огляду на ситуацію, що виникла, написати заяву про відставку, що значно спростило б ситуацію в Україні», — наголосив Олександр Турчинов.

 

Секретар РНБО зазначив, що Арсен Аваков і Валентин Наливайченко, які тоді були народними депутатами й уповноваженими Верховної Ради з контролю над діяльністю МВС і СБУ, не змогли знайти Віктора Януковича й отримали інформацію, що він переховується на базі Військово-морського флоту РФ.

 

Олександр Турчинов також повідомив, що 22 лютого стало відомо про перебування Віктора Януковича в Харкові для участі в «сепаратистській змові, організованій проти України, її незалежності, проти української влади».

 

«Стало відомо, що він з Харкова спробує перетнути українсько-російський кордон і залишити територію України. Щоб запобігти зникненню важливої документації, ресурсів країни, зрадників або злочинців, які могли перебувати разом з Януковичем, зокрема міністра внутрішніх справ і керівника СБУ, котрі могли бути разом з ним, я звернувся до прикордонної служби й попросив не давати можливості вертольоту Януковича вилітати за межі країни. Він сів у Донецьку й також відмовився спілкуватися з будь-якими представниками української влади, після чого зник із Донецького аеропорту в невідомому напрямку», — розповів Олександр Турчинов.

15.02.2018