Президент ПАР подав до демісії.

Джейкоба Зуму вже давно звинувачують в корупції, проте досі це не заважало йому залишатися на посаді.

 

 

Про свій намір негайно піти у відставку з посади президента ПАР Джейкоб Зума повідомив у телевізійному зверненні до нації в середу. Тим самим він уник розгляду в парламенті питання про вотум довіри, який збиралася внести на розгляд його власна правляча партія Африканський національний конгрес (АНК). Звертаючись до нації, 75-річний Джейкоб Зума заявив, що не згоден з цим рішенням, але «підпорядковується йому як дисциплінований член партії». Про це повідомило радіо ВВС.

 

Напередодні один з лідерів АНК Джексон Мтембу заявив, що в четвер, 15 лютого, парламент ПАР оголосить вотум недовіри президенту, а незабаром після цього президентську посаду займе обраний в грудні лідер партії Сиріл Рамафоза, котрий є також віце-президентом країни.

 

«Керівництво партії має намір домогтися відставки Зуми з посади президента якомога швидше, щоб повернути довіру виборців», – заявляв раніше Сиріл Рамафоза. Чергові вибори президента ПАР заплановано на весну 2019 року.

 

Джейкоб Зума обіймав посаду президента з 2009 року. Починаючи з 2014 року, йому неодноразово закидали корупційні дії. У 2016 році Верховний суд країни постановив, що Зума порушив конституцію через відмову виплатити частину бюджетних грошей, витрачених на реконструкцію свого будинку. Він витратив на ремонт понад 20 мільйонів доларів, зокрема на будівництво басейну і амфітеатру.

 

Сам Зума вперто заперечував свою провину. Попри численні звинувачення в корупції і зловживанні службовим становищем, політику вдалося успішно пройти в парламент і через кілька голосувань щодо довіри.

15.02.2018