Білий дім домагається збільшення коштів на стримування Росії.

Мовиться про нарощення військової присутності Сполучених Штатів у Європі, а також про посилення допомоги українській армії.

 

 

Згідно з опублікованим Білим домом проектом бюджету на наступний фінансовий рік, який розпочинається в жовтні, адміністрація президента Дональда Трампа запросила 6,5 мільярда доларів на заходи щодо стримування російської агресії в Європі і зміцнення оборони континенту. Це на $1,7 мільярда більше, ніж в поточному році. Нагадаємо, що в 2017 фінансовому році Пентаґон отримав на ці цілі 3,4 мільярда доларів, а цьогоріч запросив 4,8 мільярда.

 

Європейська ініціатива стримування була створена, щоб допомогти союзникам Сполучених Штатів в Східній Європі зняти стурбованість і стримати Росію від подальшого вторгнення в Європу після окупації Криму і тривалої агресії на сході України.

 

До моменту російського захоплення Криму присутність американської армії в Європі значно скоротилося. Якщо в 1980-х роках на континенті було близько 200 тисяч американських військовослужбовців, то в 2015 році їх залишилося тільки 33 тисячі. Армія США мала лише дві бригадні бойові групи, які були сконцентровані в Італії та Німеччині, що досить далекі від східного флангу НАТО.

 

Тепер американська армія має у Європі ще одну бронетанкову бригаду, яка діє на безперервній ротаційній основі. Її вперше було розгорнуто минулого року. Військовики США також беруть участь в бойових групах, дислокованих у Латвії, Литві, Естонії та Польщі в рамках натовської Програми посиленого передового базування, яка була створена в 2016 році для стримування Росії.

 

«Збільшення фінансування Європейської ініціативи стримування в 2019 році відображає високу стурбованість поведінкою Кремля, а також відповідає новій Національній оборонній стратегії США, в якій особливу увагу приділено Китаю і Росії. Збільшення фінансування дозволить проводити більше навчань, посилити передову присутність і поліпшити техніку, розташовану на передових позиціях. З урахуванням того, що тепер основна мета фінансування – це стримування російської агресії, більше коштів виділятимуть на зброю і амуніцію, вдосконалення танків і бойових машин, а також на більшу присутність в Європі на ротаційній основі», – повідомив у коментарі для видання Defense News заступник директора бюджетного управління Пентаґону Девіс Велч (Davis Welch). За його словами, оновлення техніки передбачає придбання 40 танків Abrams вартістю 455 мільйонів доларів, 66 багатоцільових бронемашин (230 мільйонів доларів), 61 бойову машину Bradley (205 млн доларів), а також ракети для високомобільних ракетно-артилерійських систем HMARS (171 мільйон доларів).

 

Окрім того, за словами Велча, згідно з документами бюджету Пентаґону, 200 мільйонів доларів спрямовуватимуть на консультування, навчання та оснащення українських військовиків. «Таким чином, Україна зможе проводити операції з внутрішньої оборони, щоб захищати свій суверенітет та територіальну цілісність, а також підтримувати необхідні зусилля в сфері інституційної трансформації», – зазначив він.

13.02.2018