Смерть російських найманців у Сирії підтвердили їхні родичі.

Йдеться про понад сотню росіян, загиблих внаслідок атаки американської авіації в сирійській провінції Дейр-ез-Зор 7 лютого.

 

 

Зокрема, родичі й друзі Станіслава Матвєєва та Ігоря Косотурова, а також товариші по службі Володимира Логінова і Кирила Ананьєва підтвердили інформацію про їхню загибель в Сирії. Раніше ці імена були названі в публікації про інцидент на сайті групи журналістів-розслідувачів Conflict Intelligence Team (CIT) в числі бійців приватної військової компанії «Вагнер», котрі стали жертвами авіаудару коаліції під проводом США по позиціях сирійських урядових військ.

 

Про долю Станіслава Матвєєва з міста Азбеста розповів у коментарі для інформаційного агентства РБК його двоюрідний брат Ігор Пацко. За його словами, родичам не повідомили точної причини загибелі і вони чекають, чи доставлять на батьківщину тіло полеглого. «Дата його смерті збігається з датою американського авіаудару», — повідомив Пацко. Подруга Ігоря Косотурова Любава Кочева також розповіла, що той загинув в Сирії 7 лютого.

 

Представники парамілітарної організації «Балтійський окремий козачий округ» також підтвердили загибель Володимира Логінова. «Володимир загинув у нерівному бою 7 лютого 2018 року в районі сирійського Дейр-ез-Зора», — йдеться в повідомленні козачого товариства. Співголова російського екстремістського руху «Другая Россия» Олександр Аверін підтвердив російським ЗМІ, що в числі загиблих є активіст організації Кирило Ананьєв.

 

Нагадаємо, що 7 лютого коаліція на чолі зі Сполученими Штатами завдала низки авіаційних ударів по позиціях противника в провінції Дейр-ез-Зор. Атака була вчинена у відповідь на «неспровокований обстріл» підтримуваних США «сирійських демократичних сил» (СДС). Російське Міноборони стверджувало, що російських військовиків у зоні бойових дій не було. Однак телеканал CBS з посиланням на джерела в Міністерстві оборони США повідомляв, що внаслідок авіаударів постраждали «російські найманці». За різними підрахунками, тоді загинуло від 100 до 300 російських найманців.

 

Міністр оборони США Джеймс Меттіс на офіційному брифінгу в Пентагоні так прокоментував інцидент: «Це була самооборона. Очевидно, що ми не втягнуті у громадянську війну в Сирії... Росіяни нам в той час говорили, що їхніх сил там немає... Факт полягає в тому, що хтось вирішив нас атакувати, а росіяни говорили, що йдеться не про них... Не можна просити Росію запобігти конфлікту в тому випадку, коли вона чогось не контролює».

12.02.2018