Луценко: Нідерланди готові прийняти Саакашвілі за програмою возз'єднання сімей.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив про те, що коли Міхеїл Саакашвілі програє суди в Україні щодо свого права на політичний притулок, його можуть спровадити з української території до Нідерландів, Польщі або й Грузії.

 

Про це Луценко сказав у інтерв'ю ТСН.ua.

 

"Якщо суд визнає, що він не має права на політичний притулок в Україні, виникне декілька можливостей для нього. Перша – добровільне повернення в будь-яку з обраних ним країн: наприклад, у Нідерланди, де проживає його сім’я. Наскільки мені відомо, у Нідерландах підтвердили готовність прийняти його по процедурі возз’єднання сімей (Family Union). Ця дорога відкрита", – сказав Луценко. Нагадаємо, дружина Міхеїла Саакашвілі Сандра Рулофс має голландське громадянство.

 

Зі слів Луценка, другий варіант – "добровільна або примусова депортація в одну з обраних ним країн, або в країну, з якої він нелегально перетнув український кордон" – тобто Польщу, а третій – екстрадиція на вимогу генеральної прокуратури Грузії.

 

"Нещодавно у мене була зустріч із одним з керівників грузинської прокуратури. Вони вже вкотре підтвердили бажання отримати Саакашвілі по екстрадиції. Для цього потрібно пройти ще декілька довгих судових процедур. Але ми йдемо цим шляхом, бо Україна підписала відповідне міжнародне зобов’язання, в тому числі перед Грузією", – поінформував Луценко.

 

Генпрокурор додав, що не хотів би третього варіанту. "Гаразд, я скажу це. Для мене було б найважчим останнє рішення. Бо екстрадиція Саакашвілі в Грузію стовідсотково означає його ув’язнення", – запевнив Юрій Луценко.

 

08.02.2018