Порошенко запропонував Австрії долучитися до української ГТС.

 

Президент України Петро Порошенко запрошує австрійські компанії до участі в конкурсі щодо менеджменту української газотранспортної системи. Голова держави також певен, що Європейський Союз здатен забезпечити єдність у питанні російського проекту "Північний потік – 2".

 

Про це Порошенко сказав під час спільної прес-конференції з федеральним канцлером Австрії Себастіаном Курцом за підсумками переговорів у Відні, повідомляє прес-служба АП.

 

"Щодо енергетичної співпраці з Австрією – ми будемо щасливі запросити, в тому числі, й австрійські компанії до участі в конкурсі щодо менеджменту української газотранспортної системи. Ми впевнені в тому, що це є прибутковий і ефективний економічний проект", – сказав Порошенко.

 

"В той же час, проект «Північний потік – 2» значною мірою є проектом політичним, який не має економічного сенсу. Ми впевнені в тому, що буде достатньо сил для того, щоб забезпечити єдність Європейського Союзу і знайти такі позиції, які дозволять зробити економіку Євросоюзу більш конкурентоздатною", – наголосив голова держави.

 

Президент подякував Австрії за тверду підтримку миротворчої місії під мандатом ООН для Донбасу.

 

"Допомогу країни з високою довірою, з нейтральним статусом, якою є Австрія, важко переоцінити, і дуже дякую за таку тверду і послідовну позицію", – зазначив Порошенко.

 

Голова держави висловив вдячність Себастіанові Курцу за його особисту підтримку суверенітету, територіальної цілісності, незалежності нашої держави, підтримку і допомогу в реформах та забезпеченні руху України в Європейський Союз. "І не просто словами. Я думаю, що Україна була одним із найбільш часто відвідуваних паном Себастіаном напрямків. Він відвідував і лінію зіткнення, і дуже добре особисто знає ситуацію на Донбасі, вздовж лінії зіткнення", – сказав президент.

 

Порошенко окремо відзначив роль пана Курца в якості очільника ОБСЄ. "Саме під час головування Австрії в ОБСЄ особистими зусиллями пана канцлера ми значно посилили Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ, покращили технічне оснащення і покращили об’єктивну інформацію, яку Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ надає світу з лінії зіткнення з території, яка окупована Російською Федерацією", – зазначив Порошенко.

 

Президент обговорив на переговорах із Курцом різноманітні напрямки подальшої співпраці, від культури до економіки. "Мені дуже приємно було почути і перед поїздкою до Відня, і з боку федерального канцлера, що більшість австрійських компаній, більшість інвесторів задоволені тими реформами, тим прогресом, який зараз відбувається в Україні", – сказав Порошенко.

 

Себастіан Курц натомість зазначив, що Австрія дуже тісно як історично, так і економічно пов’язана з Україною.

 

Президент України Петро Порошенко на зустрічі з президентом Австрії Александером Ван дер Белленом теж говорив про близькість між двома країнами, навіть географічну.

 

"Хочу наголосити, що Австрія географічно ближче до Києва, ніж до Брюсселя, і це ще раз демонструє, наскільки ми близькі у Європі. З одного боку – це полегшує нашу співпрацю, а з іншого боку – ми розуміємо, що будь-яка точка нестабільності, будь-яка агресія в Україні знаходиться дуже близько до центру Європи", – зауважив голова держави.

 

Голова Української держави також зазначив, що він підтримує створення спільної комісії зі спільного вивчення історії. "Історія, яка є сьогодні між Австрією й Україною, нас об’єднує", – додав Порошенко.

 

09.02.2018