Екс-командувач ЗСУ: міністр оборони вмовляв кинути армію проти Майдану.

 

Екс-начальник генштабу Збройних сил України Володимир Замана заявив, що у лютому 2014 року тодішній міністр оборони Павло Лебедєв та генеральний прокурор Віктор Пшонка намагалися переконати застосувати армію проти Майдану в Києві.

 

Про це Замана сказав під час допиту в Оболонському суді Києва в рамках розгляду кримінального провадження за обвинуваченням екс-президента Віктора Януковича у державній зраді, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Уже безпосередньо 18 лютого я спілкувався в будівлі СБУ з керівником СБУ, з генеральним прокурором Пшонкою. Вони намагалися переконати мене в тому, що законодавство дозволяє це зробити, а на той час був введений в дію план антитерористичної операції. І мотивуючи, що такий план введений, намагалися застосувати Збройні сили в Києві. У законі про антитерористичний центр, про антитерористичну операцію не було чітко написано, які завдання можуть виконувати ЗСУ", – зазначив Замана, додавши, що ініціатива про застосування армії надійшла від тодішнього міністра оборони Павла Лебедєва.

 

Замана наголосив, що впродовж тижня відбувалися неодноразові спроби за його участю підготувати наказ про застосування ЗСУ, конкретні військові частини. Водночас він сказав, що про застосування зброї ніби не йшлося.

 

"Це 25-та повітряно-десантна бригада, 79-та аеромобільна бригада, підрозділи морської піхоти Криму, застосувати Збройні сили в Києві. Про застосування зброї там не йшлося. Мова йшла про залучення Збройних сил до посилення об'єктів та наведення конституційного ладу в Києві", – зазначив Замана, який очолював генштаб ЗСУ до 19 лютого 2014 року і був звільнений з посади наступного дня після початку операції штурму майдану Незалежності.

 

Володимир Замана також розповів про період, коли він перебував на посаді уповноваженого з контролю за діяльністю Міністерства оборони України (22 лютого – 27 лютого 2014 року). У статусі тимчасового куратора Міноборони він виступав проти призначення на посаду в.о. міністра висуванця партії "Свобода" Ігоря Тенюха.

 

"Що стосується Криму, то я доповідав на засіданні Верховної Ради 23 лютого, коли мене призначали на посаду уповноваженого з питань Міноборони. Я там чітко зазначив, що активізувалися сепаратистські настрої в Криму... Коли 24 лютого від Турчинова отримав інформацію про те, що на посаду міністра оборони розглядається одна кандидатура, я запитав: хто. Він сказав, що Тенюх. Я йому тоді сказав, що моя думка – це помилка. Не тому, що я хочу на цю посаду, а тому, що людина глибоко не володіє ситуацією в ЗСУ в цілому. Я свою думку тоді йому виклав", – сказав Замана.

 

З його слів, потім 28 лютого він був запрошений на засідання РНБО, на якому було 40–50 осіб. "В мене склалося враження, що це засідання було чисто формальне", – уточнив свідок.

 

Водночас Володимир Замана запевняє, що Збройні сили України в Криму на момент початку агресії Російської Федерації були належно укомплектованими і забезпеченими, але їм не надходило чітких команд, адже в.о. президента й інші керівники перебували в складній ситуації.

 

"Якби командири частин, особовий склад відчували, що держава вживає якихось заходів для стабілізації обстановки, припинення агресії, я думаю, що вони діяли б і виконували б завдання, які їм ставили. Але час минав, чітких команд не було, посилювався психологічний тиск, люди не бачили перспективи", – цитує Заману аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

З його слів, чисельність усіх ЗСУ на лютий 2014 року становила 165 тис. осіб, 90–100 тис. – бойовий компонент, зокрема 30–35 тисяч – сили негайного реагування.

 

"У Криму перебувало угруповання чисельністю близько 12 тисяч. Це корабельний склад близько 2,5–3 тис. осіб, сили берегової оборони в 1,5 тис. осіб, авіація і ППО. 8–9 тис. становив сухопутний компонент", – повідомив екс-головнокомандувач ЗСУ.

 

"Можливо, не знайшлося людей, хто йому (Турчинову, – Z) підказав би, забракло волі", – додав Замана.

 

08.02.2018