Переговори з Будапештом зрушилися вперед.

 

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявив про прогрес у переговорах із угорськими дипломатами.

 

Про це Боднар написав на своїй сторінці у twitter.

 

"З обережним оптимізмом можна сказати, що тривалі переговори з угорською стороною завершилися узгодженням ключових позицій: про шляхи врегулювання "мовного питання", започаткування спільного прикордонного контролю, розвиток прикордонної інфраструктури. Крок за кроком до нормальності", – заявив заступник міністра.

 

Нагадаємо, уряд Угорщини зарікся підтримувати євроінтеграційні та євроатлантичні інтенції України, поки в нас не переглянуть 7-му статтю закону "Про освіту" щодо мови навчального процесу в школах. Міністр закордонних справ Петер Сіярто висловив перед Україною вимогу надати юридичні гарантії щодо збереження мовних прав угорської меншини, котрі, як вважає Будапешт, виявилися загроженими після схвалення освітнього закону у ВР. "Україна не повинна вводити в дію освітній закон, який вона попередньо не узгодила з представниками угорської нацменшини", – закликав Сіярто.

 

Очільниця управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Міністерства освіти та науки Ганна Новосад сказала в інтерв'ю Z, що переговори з Угорщиною даються важко. "Наразі діалог, наприклад, із Угорщиною складний – конструктивну немає", – сказала пані Новосад.

 

08.02.2018