Суд над Януковичем: Наливайченко звинуватив екс-президента в здачі Криму.

 

Колишній голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що підготовчий етап агресії Росії проти України почався з обранням Віктора Януковича президентом України на початку 2010 року.

 

Про це Наливайченко сказав під час допиту в Оболонському суді, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Свідок повідомив, що ще в 2009 році за першої його каденції на посаді голови СБУ спецслужба вислала всіх офіцерів ФСБ Росії з Криму, "свідомо розуміючи, що спецслужби іноземної держави – це авангард майбутньої агресії".

 

"З приходом до влади Януковича і його силовиків, на моє переконання, розпочалася підготовча фаза агресії, ще на початку 2010 року. Означає це, перше: Янукович і нові керівники силового блоку повернули ФСБ Росії в Крим. Друге – на посади в керівні органи СБУ і центральний апарат призначалися виключно особи, які знаходилися або під впливом спецслужб Росії, або напряму співпрацювали, але співпрацювали не в рамках, передбачених законодавством України, а співпрацювали в рамках підготовки подальшої окупації й агресії в АРК і на іншій території України", – сказав Наливайченко.

 

Зі слів Наливайченка, під час Революції гідності у 2013-2014 роках в Україну тричі приїжджали великі групи генералів Федеральної служби безпеки Російської Федерації. На переконання політика, це робилося з дозволу Януковича та екс-голови СБУ Олександра Якименка. "Вони перебували на антитерористичному полігоні СБУ поблизу Києва в П'ятихатках. Перебували і працювали. Доказова база свідчить про те, що вони перебували у Києві в центральному апараті, і найголовніше – приїжджають ті офіцери і генерали, які у ФСБ Росії відповідають за захист конституційного ладу Російської Федерації", – зазначив колишній голова СБУ.

 

Наливайченко додав, що генералам ФСБ в Україні навіть надали доступ до урядового зв'язку. Метою їх приїзду була підготовка російської агресії, вважає політик. "Агресія готувалася, і тричі, ще до закінчення Революції гідності, тут уже працювали великого рівня групи ФСБ РФ", – зазначив він.

 

У контексті підготовки до агресії Валентин Наливайченко згадав про Харківські угоди. "Російська агресія почалася з Харківських угод. Янукович сприяв агресії РФ. Війська були заведені заздалегідь. Сьогодні суд мені дозволив, і частково я зміг представити докази, які були зібрані. Друге: в мене залишилось переконання, що треба оприлюднювати та розсекречувати матеріали. Треба всіх запрошувати, хто був нами спійманий серед тих, хто готував агресію", – зазначив екс-голова Служби безпеки, згідно з повідомленням видання "РБК-Україна".

 

Під час допиту Наливайченко також розповів, що агресія Росії щодо України в Криму здійснювалася кількома групами осіб – до півострова відправили флот, збройні сили агресора та ФСБ РФ. Ще однією складовою стали сепаратистські антиукраїнські організації, зокрема "казакі".

 

Крім того, Наливайченко розповів, що після анексії Криму керівництво органів СБУ на півострові напряму перейшло у підпорядкування органів ФСБ Росії.

 

"Більше того, і зараз, наприклад, колишній керівник Севастопольського управління СБУ [Петро Зима], який був призначений Януковичем, працює як фаховий офіцер ФСБ Росії", – сказав він.

 

Зі слів колишнього голови СБУ, генерали Федеральної служби безпеки РФ 20 лютого 2014 року під час наради у приміщенні головного управлінні СБУ в Севастополі поставили ультиматум працівникам спецслужби. "Конкретно ставилися завдання під час цих зборів: або переходите на службу ФСБ Росії, або ідете в СБУ назавжди", – переповів Наливайченко.

 

"На цих зборах у приказному порядку ФСБ Росії брало під контроль органи СБУ, які, за українським законом, мали захищати українську державність", – констатував екс-голова Служби безпеки.

 

07.02.2018