Антикорупціонери відкинули президентський "компроміс" щодо е-декларування.

 

Президент України Петро Порошенко пропонує замість електронного декларування для "активістів-антикорупціонерів" впровадити розширені звіти громадських організацій.

 

Про це повідомила представниця президента України в парламенті Ірина Луценко, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Президент наполягає на тому, щоб члени громадських об'єднань, особливо активісти-антикорупціонери, особисто як фізичні особи не проходили е-декларування, а будуть просто розширені звітності громадських організацій. Це надасть змогу бачити, на які кошти вони фінансуються", – пояснила пані Луценко.

 

Антикорупційні організації не погоджуються з ідеєю президента замінити обов'язкове подання ними декларацій на звітування про доходи. "Це розширення не погоджене з громадськими організаціями", – сказав виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин у коментарі "Українській правді".

 

Зі слів Ярослава, про цю свою ініціативу сам президент згадав на зустрічі з активістами 17 січня, але вони її не підтримали.

 

Юрчишин розповів, що пропозиція голови держави оформлена в двох його законопроектах №6674 та №6675, але вона не відповідає міжнародним стандартам. "За першу ж помилку в такому звіті скасовується неприбутковість, при тому скасовується заднім числом за попередній рік, і організація змушена буде виплачувати податки за весь минулий рік, ніби вона здійснювала прибуткову діяльність. Такого немає ніде у світі", – наголошує український директор "TI".

 

Юрчишин повідомив, що представники ГО запропонували Порошенку доопрацювати ці законопроекти і передати на перевірку Венеційській комісії.

 

Тим часом коаліція громадських організацій "Реанімаційний пакет реформ" закликала народних депутатів скасувати електронне декларування для громадських активістів "без усяких умов".

 

 

 

07.02.2018