ВР засудила польський закон про заборону "бандерівської ідеології".

 

Верховна Рада ухвалила заяву про засудження ухваленням Сеймом і Сенатом Польщі змін до закону про Інститут національної пам’яті, яким, зокрема, запроваджується кримінальна відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів".

 

Постанову підтримало 242 депутати, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

ВР визнала ухвалені польським парламентом законодавчі зміни такими, що суперечать демократичним цінностям і стратегічному партнерству країн.

 

"Ухвалені законодавчі зміни суперечать змісту і духу стратегічного партнерства між Україною і Республікою Польща, а також принципам, які були погоджені сторонами, серед іншого, у Декларації пам’яті і солідарності від 20 жовтня 2016 року", – йдеться у заяві.

 

При цім депутати нагадують, що саме у цій Декларації Верховна Рада України і Сейм Республіки Польща погодилися з необхідністю активізації неупереджених історичних досліджень та "стримування сил, які ведуть до суперечок в наших державах".

 

Також депутати закликали польську сторону до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку двосторонніх відносин. "Закликаємо Президента Республіки Польща скористатися своїми конституційними повноваженнями та спільно з Сеймом та Сенатом Республіки Польща повернути в українсько-польські відносини зваженість, раціональність та доброзичливість", – зазначено в заяві.

 

У документі парламентарі наголошують, що в польському законі щодо заборони "злочинів українських націоналістів" дається "упереджене та антиісторичне визначення цього поняття, що відкриває шлях до маніпуляцій і посилення антиукраїнських тенденцій в польському суспільстві".

 

Окрім того, народні депутати звертають увагу, що відвертий діалог, вільний обмін думками та академічна свобода опинилися під загрозою кримінального переслідування у зв’язку із прийняттям закону, "що є несумісне з демократичними цінностями".

 

Верховна Рада наголошує на необхідності збереження і передачі наступним поколінням "правди про дійсні, а не вирвані з загального контексту причини", які призвели до кровопролиття між народами в роки Другої світової війни та в інші періоди нашої історії і мали трагічні наслідки для обох народів.

 

Також у заяві підкреслюється, що розпалювання конфліктів між традиційно дружніми українським і польським народами лежить в інтересах спільних ворогів Польщі й України, "якими були нацистський і комуністичний режим, а сьогодні – російський агресор і окупант".

 

06.02.2018