Німецьку ультраправу партію намагаються позбавити державного фінансування.

Відповідне рішення щодо Націонал-демократичної партії Німеччини (НДПН) має ухвалити Конституційний суд.

 

 

У п'ятницю, 2 лютого, на засіданні Бундесрату – палати парламенту, де представлено федеральні землі, – одностайно ухвалено рішення передати до Федерального конституційного суду клопотання про те, щоб припинити надання НДПН коштів з державного бюджету. Про це повідомило видання Zeit Online.

 

За словами однієї з ініціаторок цього рішення, прем'єр-міністра землі Саар Аннеґрет Крамп-Карренбауер (Annegret Kramp-Karrenbauer), ідеологія правих екстремістів спрямована проти вільного і демократичного суспільного устрою. «Ми хочемо перешкодити тому, щоб НДПН отримувала фінансування від держави, проти якої вона бореться», – заявила вона.

 

Законодавча норма, на підставі якої праві екстремісти можуть позбутися грошей з держбюджету, була закріплена 2017 року. А 2016-го НДПН отримала загалом більш як 1,1 мільйона євро бюджетних коштів.

 

Влітку 2017 року Бундестаґ, а потім Бундесрат схвалили закон про припинення державного фінансування політичних об'єднань, чия ідеологія суперечить Конституції. За новою нормою, екстремістські партії Німеччини більше не зможуть отримувати кошти з держбюджету. Згідно зі ще одним ухваленим законом, Бундестаґ, Бундесрат чи уряд ФРН зможуть клопотати перед Федеральним конституційним судом про позбавлення таких партій фінансування.

 

Водночас варто зазначити, що рік тому Федеральний конституційний суд відхилив позов про заборону НДПН. «Хоча ідеологія партії суперечить цінностям конституції ФРН, у НДПН немає потенціалу для руйнування демократії в Німеччині», – заявив у січні 2017 року голова вищої судової інстанції Андреас Фоскулє (Andreas Voßkuhle), оголошуючи постанову.

02.02.2018