Луценко: Україна може продати "вежі Бойка" у Криму.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Україна може продати арештовані установки для видобутку нафти і газу на чорноморському шельфі ("вежі Бойка"), які перебувають на території окупованого Криму.

 

Про це Луценко сказав під час брифінгу у п'ятницю, повідомляє аґенція "Укрінформ"

 

"Україна може продати вежі, розташовані на території окупованого Криму. Очевидно, що ця сума не така висока, як могла би бути при повному контролі за цим обладнанням. Особа, яка їх купить, юридично буде добросовісним набувачем", – сказав Генпрокурор.

 

З його слів, продаж може відбутися "протягом розумного терміну", визначеного Агентством з управління конфіскованими активами.

 

Юрій Луценко сказав, що колишній президент Віктор Янукович та екс-голова Нацбанку Сергій Арбузов отримали 95 млн доларів від оборудок з купівлею за завищеними цінами двох бурових установок для ДАТ "Чорноморнафтогаз". Такі покази надав один зі свідків у кримінальній справі стосовно злочинної організації Януковича.

 

"Як особа, яка особисто брала участь у вищевказаному злочині, я можу показати, що в результаті проведення оборудок при закупівлі бурових установок В312 і В319 привласнені грошові кошти були розподілені таким чином: 95 млн доларів переказано на рахунки компаній, які підконтрольні Януковичу і Арбузову", – процитував Генпрокурор.

 

Він також повідомив, що є конкретні рахунки, на які були переказані ці кошти.

 

Наявність цієї інформації Луценко вважає "одним з найбільших проривів у слідстві".

 

Юрій Луценко також констатував, що у слідства немає прямих доказів корупційної діяльності нардепа від "Опозиційного блоку", колишнього міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Бойка.

 

"Пан Бойко з першого моменту порушення цієї кримінальної справи є фігурантом у справі, він був допитаний і буде допитуватися, проте наразі ми не маємо прямих доказів його участі, крім одного важливого моменту, коли він підписував зміну фінансового плану. Цей фінансовий план збільшив видатки ДАТ «Чорноморнафтогаз» на відповідну суму. На цей момент у нас нема прямих доказів, що він був обізнаний у злочинній схемі, і, головне, у нас немає показів, що він отримав кошти, здобуті злочинним шляхом", – сказав Генпрокурор.

 

Очільник ГПУ запевнив: якщо буде встановлено, що Бойко є бенефініціаром будь-яких рахунків, він автоматично набуде статусу підозрюваного.

 

"У показах декілька свідків і у фактичному аналізі на цьому етапі ми бачимо лише рахунки, які контролювали Арбузов, Мельник і Бакулін. Якщо з цих рахунків, які тепер нам відомі, в ході правової допомоги іноземних колег ми будемо бачити за місцем розташування відповідних банківських установ інформацію, яка веде до будь-яких рахунків, бенефіціаром яких виступала будь-яка особа, у тому числі пан Бойко, він моментально перейде у розряд підозрюваних. На цей момент такої інформації ми не маємо, але надіємось отримати її", – пояснив Луценко.

 

Генпрокурор має намір внести до Верховної Ради подання щодо надання дозволу на притягнення до кримінальної відповідальності нардепа Євгена Бакуліна (фракція "Опозиційного блоку").

 

“На цьому етапі також заплановано подання у Верховну Раду з проханням надати дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності пана Бакуліна. Це подання буде внесене до Верховної Ради наступного тижня і розглянуте в установленому порядку", – поінформував Луценко.

 

Водночас він наголосив, що наразі через міжнародну систему фінансового моніторингу виконується замороження і аналіз руху коштів на рахунках, на які надійшли розкрадені кошти загальною сумою 144 мільйони доларів. "Аналіз руху цих коштів може вивести нас на інші підозри, в тому числі і на інші подання до Верховної Ради, якщо будуть надані докази, що кошти надходили з цих рахунків на рахунки інших посадових осіб Української держави", – пояснив Генпрокурор.

 

02.02.2018