Депутатська група зв'язків із Польщею закликала ветувати антиукраїнський закон.

 

Співголови депутатської групи у Верховній Раді з міжпарламентських зв’язків з Польщею Оксана Юринець та Микола Княжицькикй закликали президента Польщі Анджея Дуду ветувати зміни до закону про Інститут національної пам'яті, котрі запроваджують кримінальну відповідальність за виправдання українських націоналістів.

 

Про це йдеться в заяві Княжицького та Юринець, опублікованій на сайті телеканалу espreso.tv.

 

"Схвалення Сеймом і Сенатом Республіки Польща змін до закону про Інститут національної пам`яті вважаємо радикальним антиукраїнським кроком, який може зруйнувати фундамент добросусідських відносин між нашими націями і державами. Це приниження гідності української нації, наруга над історичною правдою та заперечення більш як сорокарічної праці над примиренням між нашими народами", – ідеться у заяві.

 

Депутати називають неприйнятним застосування у законі терміну "українські націоналісти" на означення тих, хто дійсно скоїв злочини проти поляків.

 

"Означення національності відсутнє при зазначенні злочинів нацистів і комуністів. Це фактично означає, що польський парламент називає український народ «нацією злочинців і колаборантів з Третім Рейхом»", – вважають Княжицький із Юринець.

 

"Польські парламентарі, які ініціювали це законодавче рішення, потоптали честь і гідність українського народу, який у першій половині ХХ століття пережив безпрецедентні трагедії і утиски з боку комуністичної Росії та Третього Рейху. Польські парламентарі, свідомо чи несвідомо, проте дуже точно скопіювали основи колонізаційної політики комуністичної Москви проти українського народу: намагання поставити знак рівності між українським народом, «буржуазним націоналізмом» і колабораціонізмом. Політику, яку відновила сучасна Росія і яка стала основою пропаганди для військової агресії Кремля проти України. Мета цієї пропаганди незмінна: знищити українську державу та українську націю", – констатували автори заяви.

 

На переконання депутатів, під час війни України з Росією це рішення "є ударом у спину".

 

"В європейській практиці відносин між сусідніми демократичними народами немає сьогодні прикладу більш кричущого порушення принципів міжнародного права, прав людини і свободи слова; прикладу більш кричущої наруги над правдою про минуле, пам’яттю про невинні жертви і перетворення сучасних поколінь на заручників поточної політичної кон`юнктури", – йдеться у заяві.

 

Микола Княжицький і Оксана Юринець певні, "що з дороги конфронтації, яку започаткував польський парламент, ще є час звернути".

 

"Звертаємося до Президента Польщі Анджея Дуди із закликом накласти вето на закон про Інститут національної пам'яті і продовжити заходи для подолання трагічних наслідків спільного минулого українців і поляків. Ми впевнені, що такий крок буде належно сприйнятий та підтриманий у Польщі, Україні та у всьому демократичному світі", – заявили автори.

 

02.02.2018