Порошенко назвав "антибандерівський" закон Польщі "абсолютно неприйнятним".

 

Президент України Петро Порошенко розкритикував ухвалення двома палатами парламенту Польщі закону про запровадження кримінальної відповідальності за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

 

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Глибоко стурбований рішенням польського парламенту. Історична правда вимагає відвертої розмови та діалогу, а не заборон. Оцінки, які містяться в цьому рішенні, є абсолютно необ'єктивними та категорично неприйнятними", – обурився Президент. "Ми насамперед пам‘ятаємо наші спільні перемоги і боротьбу проти тоталітарних режимів. Жодне політичне рішення не може замінити історичної правди", – вважає Порошенко. "Ухвалений законопроект не відповідає проголошеним принципам стратегічного партнерства між Україною та Польшею", – наголосив голова держави.

 

Президент закликав Польщу "до об’єктивності та діалогу", бо "тільки разом переможемо".

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що рішення польського парламенту "спрямоване не на дискусію щодо історичної правди, а побудову історичної міфології".

 

"Введення в юридичну площину терміну "злочини українських націоналістів" посилює однобічні стереотипи та провокує реакцію у відповідь. Ідея визнати якісь нації злочинними веде в нікуди", – написав міністр на своїй сторінці у twitter.

 

Клімкін наголосив: "Ми завжди виступали і будемо виступати за рівноправний діалог і стратегічне партнерство з Польщею, але не сприймаємо мови заборон і обмежень", – додавши, що в Україні готові "до об'єктивного діалогу" і "спільно вивчати факти, а не міфи". 

 

01.02.2018