Литва завершила спорудження паркану на кордоні з Росією.

Протяжність паркану становить приблизно 45 кілометрів.

 

 

Литва почала будівництво захисного паркану біля кордонів з Калінінградською областю в червні минулого року. Як повідомило радіо ВВС з покликом на литовську Службу охорони держкордону, огорожу споруджено лише на частині державного кордону протяжністю 44,6 кілометра. Паркан пройшов від містечка Віштітіс, далі – через Шакяйський і Вілкавішський райони до річки Нямунас. Паркан споруджено лише там, де немає природних перешкод. Загальна ж довжина литовсько-російського кордону становить 297,12 км.

 

Огорожа – це металевий сегментарний паркан заввишки два метри з додатковим обладнанням, передовсім – з камерами спостереження. Його зведення коштувало Вільнюсу 1,3 мільйона євро. Роботи виконала фірма Gintrėja на підставі двостороннього договору між компанією і Службою охорони державного кордону Литви.

 
Литовські прикордонники пояснили, що паркан необхідний для боротьби з нелегальною імміграцією і контрабандою цигарок. Водночас вони визнали, що ця споруда мало помічна для запобігання можливій ​​військовій інвазії з боку Росії.

 

Окрім того, до 2020 року Служба захисту державного кордону Литовської Республіки планує побудувати паркан вздовж литовсько-білоруського кордону. 

 

Схожі паркани на кордоні з Росією зводять також Латвія та Естонія.

31.01.2018