Луценко їздив до ЄК і ЄП обговорити конфлікт щодо НАБУ.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко визнав, що публічність суперечки між ГПУ та Національним антикорупційним бюро була "неправильною", і запевнив у тому, що він зацікавлений у спільній роботі для досягнення результатів у сфері боротьби з корупцією.

 

Про це Луценко сказав журналістам у Брюсселі, розповідаючи про мету свого візиту до інституцій Європейського Союзу, в рамках якого зустрівся з представниками Європейської комісії та Європарламенту, повідомляє УНІАН.

 

"Одне з завдань [візиту] – роз’яснити ситуацію взаємовідносин між незалежними САП, НАБУ і Генпрокуратурою та нашими колегами з СБУ, ДФС, Нацполіції. Так, дійсно, минулого року інформаційна атака цих інституцій одна на одну, можливо, була цікавою, але не корисною ні для нас із Ситником, ні для наших відомств, ні для України. Ми це визнали. Не я був першим, хто почав цю дискусію, але беру відповідальність за цю помилку на себе хоча би тому, що я досвідченіший і, напевне, старший. Я дав себе втягнути у цю дискусію. Я думаю, такий ступінь публічності був неправильним. Саме з цим меседжем я приїхав сюди", – сказав Луценко.

 

При цім Генпрокурор висловив переконання, що це була "потрібна розмова, бо навколо і ГПУ, і НАБУ точиться надто багато міфів, створюється надто багато фейкових новин".

 

"Я як ніхто зацікавлений в результативності НАБУ, бо не можу пояснити нашим громадянам, що Генпрокурор позбавлений права розслідувати справи сьогоднішніх високопосадовців, підозрюваних в корупції. Це винятково монополія НАБУ. Тому я думаю, що треба спільно добиватися результату, і до 1692 вироків корупціонерам середньої ланки додати бодай 10 високопосадовцям сучасної влади. Це буде спільна перемога, і ніхто не буде звертати уваги, чи це була ГПУ, чи НАБУ. Власне, людям це і не важливо. Що більшим буде кінцевий результат, то менше буде скарг, що хтось комусь заважає. Я в цьому переконаний", – сказав Луценко.

 

Генпрокурор також пояснив потребу вийти із суперечок з НАБУ "винятково через легальні методи", а саме – змінити закон. "Це ж так легко написати: всі працівники НАБУ – відкриваємо дужки – "крім секретних агентів" – дужки закрили – обираються на відкритому конкурсі. Ну хіба це важко? Це просто зробити. Або, наприклад, самостійне прослуховування для НАБУ. Це можливо? Так, це можливо. Можемо ми це зараз зробити? Так, можемо. Треба спокійно підготувати поправки до закону, і, якщо потрібний мій вплив на парламент, а він дещо є, я готовий допомогти", – запевнив Луценко.

 

Також Генпрокурор вважає важливим покласти край практиці провокації хабарів. "Так, ми маємо факти, які вказують на ознаки провокації хабарів. Цій практиці треба покласти край. На жаль, ми маємо попрацювати у цьому напрямку, і це стосується не тільки НАБУ, а й поліції і СБУ. І тут ніхто з них не повинен називати будь-які законні дії контролю або підозру «війною». З цим погодилися європейські колеги", – додав Луценко.

 

31.01.2018