Аваков: В Україні не може бути жодних парамілітарних утворень.

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков запевнив, що не дозволить зорганізувати в Україні парамілітарні утворення, котрі намагалися би стати альтернативою поліції. З його слів, в Україні можуть існувати різні громадянські організації, та в жодному випадку вони не можуть переступати рамок закону.

 

Про це повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ.

 

"Ще раз повторюсь, у державі Україна є лише одна монополія на застосування сили – державна: Національна гвардія, Національна поліція, ЗСУ. Всі інші парамілітарні утворення, які намагаються себе позиціонувати на вулицях міст, не є законними. Суспільні рухи можуть бути якими завгодно, але тільки не виходити за межі закону", – сказав Аваков.

 

"Я як міністр не дозволю, щоб були паралельні структури, які намагаються на вулицях поводитися як альтернативні мілітарні формування", – наголосив міністр.

 

Політична партія "Національний корпус", лідером котрої є споріднений з "Народним фронтом" народний депутат Андрій Білецький, у неділю 28 січня влаштувала присягу учасників громадської організації "Національні дружини", які мають здійснювати патрулювання вулиць та протидіяти незаконним нарко- та алкопритонам. У Києві присягу склало близько 600 учасників.

 

Радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко сказав у коментарі "Громадському радіо", що українське законодавство передбачає реєстрацію громадських організацій, які здійснюють допомогу правоохоронним органам у охороні громадського правопорядку та державного кордону, проте, підкреслив він, дії мають бути скоординовані із правоохоронними органами.

 

"Члени цих організацій мають право здійснювати охорону громадського порядку спільно із співробітниками Національної поліції або Національної гвардії. Те, що зараз з’являються організації, які хочуть влитися у цей процес, це абсолютно законно, вони мають право, але разом з представниками Національної поліції відповідно до того, що вони домовляються як, яким чином, у який спосіб і де саме вони будуть здійснювати таке, наприклад, патрулювання на вулицях чи чергування", – розповів Іван Варченко.

 

Він також підкреслив, що кожен громадянин має право здійснювати цивільне спостереження за дотриманням законності з боку інших, але "значну частину функцій, які може виконувати винятково поліція, вони не можуть".

 

"Ми б дуже радили всім громадянам, які хочуть використовувати, наприклад, спецзасоби чи здійснювати повноцінну роботу з охорони громадського порядку, долучатися до роботи таких організацій, які офіційно діють спільно з Національною поліцією", – сказав радник міністра.

 

Попри це, наголосили у МВС, кожен громадянин, якщо він бачить порушення закону, має право, а інколи і зобов’язаний відреагувати на це порушення. "Коли інший громадянин здійснює конкретне правопорушення громадського порядку, тоді можна припиняти це порушення, але викликати поліцію і спільно із поліцією вже тоді допрацьовувати ситуацію", – зазначив Варченко.

 

З моменту створення "Національні дружини" встряли щонайменше у два конфлікти: у Кременчуці влаштували сутичку з поліцією біля незаконного, на їхній погляд, МАФу, а в Черкасах заблокували сесію міської ради і змусили депутатів ухвалити рішення саморозпуститися.

 

31.01.2018