Американський суд визнав Ігоря Стрєлкова-Гіркіна винним в аварії MH17.

Згідно з вердиктом, підсудний повинен виплатити багатомільйонну компенсацію родичам загиблих.

 

 

Процес щодо катастрофи авіалайнера Малайзійських авіаліній у липні 2014 року в Донецькій області тривав у суді Північного округу штату Іллінойс за позовом родичів загиблих, який було подано ще 2015 року.  Щоправда, він тривав за фізичної відсутності підсудних. Як повідомляє нідерландське видання NL Times з покликом на копію вердикту, Стрєлкова-Гіркіна визнано винним в аварії літака. Суд зобов'язав його виплатити 400 мільйонів доларів 25 родичам загиблих пасажирів.

 

Інтереси позивачів репрезентував американський адвокат Флойд Віснер (Floyd Wisner). В коментарі для американських ЗМІ він підкреслював, що справа не в компенсації, а в тому, щоб «отримати відповіді на запитання, хто вчинив, спланував і санкціонував цю страшну акцію». Цивільний позов проти Гіркіна в США вдалося подати згідно з американським «Біллем про захист жертв катувань».

 

У коментарі для «Радіо Свобода» Ігор Гіркін заявив, що його не хвилює рішення суду про «невідомо ким збитий Boeing». Водночас він цинічно зіронізував, що готовий допомогти родичам загиблих, якщо у нього «з'являться зайві півмільярда доларів».

 

Нагадаємо, що Boeing 777  Malaysia Airlines, який здійснював рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 осіб, котрі перебували на облавку. Міжнародна слідча група дійшла висновку, що «Бук», з якого збили літак, був привезений з Росії. Ракету випустили із зони, підконтрольної сепаратистам на сході України. У списку підозрюваних в причетності до збиття літака близько 100 прізвищ.

30.01.2018