Охоронець Януковича розповів судові, що горе-президент тікав через Анапу.

 

Оболонський суд Києва допитав колишнього службовця Управління державної охорони Олеся Шарана у справі про державну зраду з боку колишнього президента Віктора Януковича. Шаран працював в УДО між 2010-м та 2014 роками і супроводжував Януковича в момент його втечі з України.

 

Отже, Шаран розповів під час допиту, що 21 лютого 2014 року він прибув у Межигір’я, де на нього вже чекав "клієнт". Біля будинку екс-президента Шаран побачив вантажівку, куди вантажили всілякі речі: картини й інше “добро”. Охоронець дуже здивувався, адже за весь термін служби такого кавардаку не бачив, переповідає інтернет-видання "Український інтерес".

 

У тому всьому хаосі бодіґард отримав доручення готуватися до поїздки в Харків та Крим. Але перед цим, як сказав Янукович, слід заїхати в Адміністрацію президента, щоб укласти домовленість із опозицією.

 

Уже 22 лютого, продовжив свою розповідь Шаран, товариство вилетіло до Харкова. Екс-президента супроводжувало ще троє осіб. Куди вивезли речі Януковича, охоронець не знає: з собою він взяв лише окуляри та планшет.

 

У Харкові їх зустрів колишній очільник місцевої ОДА Михайло Добкін.

 

"У Харкові ми приїхали до резиденції облради. Там був Добкін, губернатор, представники місцевої влади, вони надали нам транспорт для пересування. В резиденції Добкін і Янукович ще мали якусь розмову", – цитує "Укрінформ".

 

Поки Янукович розмовляв із харківськими чиновниками, його охоронець спілкувався зі своїм колегою Дмитром Іванцовим. Приятель розповів, що дорогою до Харкова його машину обстріляли, і показав на підтвердження отвір від кулі. Іванцов керував чорною машиною Toyota Land Cruiser – це авто не “світилося” у кортежі Януковича (2014 року перестрашений ВФЯ бідкався, що на нього був замах).

 

Згодом Шаран отримав інформацію, що в Харкові збираються люди, налаштовані проти Януковича. Він про це розповів екс-президенту, а той відповів, що два гвинтокрили вже готують до вильоту з міста.

 

На борту гелікоптера Шаран почув розмову пілота та диспетчера – той наказував повертатись у Харків, адже цього вимагав Олександр Турчинов. Виконувач обов’язків президента погрожував, що у разі відмови він застосує військову авіацію. Пілот проігнорував цю вимогу і продовжив летіти у Донецьк.

 

На Донбасі компанію зустріли прикордонники. Янукович сів у машину і вирушив у невідомому напрямку. Охоронці рушили за ним. Прибувши у невідоме місце, бодіґарди здали свої особисті телефони й інші засоби зв’язку. Звідти кортеж Януковича рушив у бік Криму, а на виїзді з Донецька до них приєднався молодший син екс-президента.

 

Дорогою до Криму Янукович отримав звістку, що на адмінкордоні їх “чекають”, тому їхати на перешийок не можна. Після отримання цих звісток водії вимкнули фари автомобілів для конспірації та повернули назад. Вони зупинились у невідомому місці, де стояли три гвинтокрили: перший – для Януковича, другий – для його сина, третій – для охоронців. Гвинтокрили, стверджував Шаран, були військовими й, імовірно, належали Росії.

 

Після перельоту охоронцям наказали сісти у машини, які спровадили їх на невідоме летовище. Там Янукович та його свита пересіли у літак. На борту, зі слів Шарана, сиділи незнайомі люди й українські військові. Літак приземлився на іншому аеродромі – на одному з автомобілів хтось із охоронців побачив напис “Анапа”.

 

Вночі 23 лютого гвинтокрил рушив у Крим, очевидно, саме з Росії.

 

У Криму приземлились на військовому летовищі – там Януковича зустріли російські військовики. Вони надали президентові-втікачу автомобілі, щоб доїхати до Ялти. Там Януковича чекали голова адміністрації Клюєв, міністр внутрішніх справ Захарченко, голова СБУ Якименко, начальник генштабу Ільїн і представники місцевої влади.

 

Згодом Янукович наказав підготувати державну дачу, проте коли зрозумів, що для цього треба багато часу, виїхав у Севастополь.

 

У місті колишній глава України зупинився на військовій базі Росії.

 

24 лютого він вишикував усіх на площі, подякував за службу та запропонував охочим продовжити дорогу. Десятеро осіб написали заяви про звільнення з УДО.

 

Слова Шарана підтвердив інший охоронець – В’ячеслав Козлов. А раніше ту саму версію втечі розповів ще один “бодіґард” Януковича Віктор Різниченко, якого допитували 18 січня. Тоді він уточнював, що перед вильотом до Криму супровідники екс-президента зупинялися біля міста Бердянськ у Запорізькій області на березі Азовського моря. А на гелікоптерах, до яких їх пересадили, не було ніяких розпізнавальних знаків, окрім червоної зірки на фюзеляжі. Невідомі пілоти, додав Різниченко, були одягнені у спецспорядження без шевронів чи нашивок.

 

Наступне засідання у справі Януковича відбудеться 1 лютого.

 

26.01.2018