В Румунії затримали екс-директора "Укрспирту".

 

В Румунії затримали колишнього директора державного підприємства "Укрспирт" Михайла Лабутіна. Його підозрюють у керуванні злочинною організацією, причетною до фінансових махінацій та замовних убивств.

 

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook генеральний прокурор України Юрій Луценко.

 

"Минулого року було скоєно вбивство колишнього керівника "Укрспирту" та замах на вбивство теперішнього заступника [директора] цього підприємства. Головною військовою прокуратурою ГПУ та ГСУ Нацполіції проведена величезна робота по розслідуванню цих злочинів, викрито всю ієрархічну структуру та учасників злочинної організації, а їх протиправну діяльність припинено. Ще у грудні минулого року одночасно було проведено понад 60 обшуків у різних регіонах України та затримано шістьох активних учасників злочинної організації. Керівника злочинної організації, в якості якого підозрюється колишній директор ДП "Укрспирт" Лабутін, затримано на території Румінії, куди направлено запит щодо його екстрадиції в Україну", – поінформував Луценко.

 

Лабутіна підозрюють у розтраті грошових коштів державного підприємства на понад 261 млн грн, "а також в організації умисного вбивства екс-директора "Укрспирту", замаху на умисне вбивство заступника керівника "Укрспирту", замаху на умисне вбивство з використанням протипіхотної міни президента однієї із спортивних федерацій; замах на умисне вбивство з використанням саморобного вибухового пристрою приватного підприємця".

 

Крім того, учасники банди нібито планували вчинення умисних вбивств інших осіб, зокрема й міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

 

"Встановлено, що ця ж особа підозрюється у розтраті грошових коштів вказаного державного підприємства на загальну суму понад 261 млн грн та вчиненні інших злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.3 ст.212, ч.1 ст.345 і ч.2 ст.28, ч.2 ст.366 КК України", – поінформувала прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган.

 

З її слів, усі фіґуранти справи перебувають під арештом. "У задоволенні апеляції затриманого на застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на час проведення екстрадиційної процедури судом м. Сучава (Румунія) відмовлено. Стосовно всіх затриманих судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави", – зазначила Сарган.

 

У четвер перед вечером заступник генерального прокурора України Євген Єнін підтвердив у коментарі аґенції "Інтерфакс-Україна", що в Румунії затримали екс-директора "Укрспирту".

 

У грудні 2014 року Міністерство аграрної політики та продовольства України відсторонило керівника "Укрспирту" Михайла Лабутіна з посади, призначивши тимчасово виконуючим обов'язки гендиректора ДП "Укрспирт" його заступника Віктора Панкова.

 

У цьому ж місяці прес-служба Державної фіскальної служби України повідомила, що Лабутіну повідомлено про підозру у фінансових махінаціях на суму 200,7 млн грн.

 

У січні 2015 року Інтерпол оголосив Лабутіна в розшук. Згідно з інформацією на офіційному сайті міжнародної поліції, він розшукується за підозрою у привласненні, розтраті або заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинених в особливо великих розмірах або організованою групою.

 

Також екс-голову "Укрспирту" звинувачують в ухилянні від сплати податків і загрозі або насильстві щодо працівника правоохоронного органу.

 

30 травня 2017 року Віктора Панкова вбили пострілом у спину в Дарницькому районі Києва.

 

Наприкінці грудня 2017 року поліція затримала підозрюваних у вбивстві Панкова і в інших замахах на бізнесменів у Києві.

 

24 січня 2018 року заступник генерального прокурора – головний військовий прокурор Анатолій Матіос в інтерв'ю на ZIKу повідомив, що в Румунії затримано організовану злочинну групу, яка підривала в Києві людей і готувала замахи, зокрема на міністра внутрішніх справ Україна Арсена Авакова.

 

26.01.2018