У Білорусі заблоковано сайт опозиційного видання «Хартыя-97».

Відповідне рішення ухвалило білоруське міністерство інформації.

 

 

Проблеми з доступом до сайту «Хартыя-97» білоруські користувачі виявили в другій половині дня в середу, 24 січня. Наступного ранку на сайті міністерства інформації Білорусі з'явилося повідомлення про рішення обмежити доступ до ресурсу.

 

«Міністерством інформації Республіки Білорусь на підставі підпункту 1.2 пункту 1 статті 51 Закону Республіки Білорусь "Про засоби масової інформації" ухвалене рішення про обмеження доступу до інформаційного ресурсу charter97.org. Дане рішення ухвалене в зв'язку з розміщенням на ресурсі інформації, поширення якої заборонено статтею 38 Закону Республіки Білорусь "Про засоби масової інформації". Зокрема, на інформаційному ресурсі публікувалися матеріали, що містять інформацію, поширення якої може завдати шкоди національним інтересам Республіки Білорусь», – йдеться в тексті повідомлення.

 

Про те, які саме заборонені відомості поширило видання, міністерство не повідомляє. Згадана стаття закону містить доволі широкий перелік відомостей, заборонених до поширення в ЗМІ: від згадки про офіційно не зареєстровані організації – до пропаганди наркотиків, війни, насильства, жорстокості й закликів до екстремізму.

 

Як повідомляється на сайті «Хартыя-97», ресурс блокують майже всі оператори зв'язку в Білорусі. Проте це блокування нескладно обійти, якщо використовувати альтернативні DNS. На сайті міститься й інструкція, як це зробити.

 

Створений понад 20 років тому сайт «Хартыя-97» не раз зазнавав блокування. Переважно це відбувалося перед виборами, в періоди політичних кампаній і зростання активності білоруської опозиції.

 

У вересні 2010 року, за три місяці до чергових президентських виборів у Білорусі, творця і керівника сайту журналіста Олега Бебеніна знайшли повішеним. Обставини його смерті досі залишаються не з'ясованими. Колеги й опозиційні активісти заявляють, що з Бебеніним розправилися за його професійну діяльність і критичну щодо влади громадянську позицію.

25.01.2018