З полону звільнили українського військовика.

 

З полону бойовиків звільнили військовослужбовця 92-ї окремої механізованої бригади Романа Савкова, котрий потрапив у заручники влітку минулого року під Красногорівкою.

 

Про це повідомила представник України у гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

 

 

"Його захопили пораненого, утримували в Макіївській колонії, в нього цукровий діабет і йому не давали ліків, було значне погіршення здоров‘я", – прокоментувала пані Ірина на своїй сторінці у Facebook.

 

Зі слів нашого парламентера, Савкова обміняли на жінку, котра скоїла важкий злочин – "президент помилував одну злодійку, аби витягти нашого військового".

 

Петро Порошенко привітав Романа на волі. 

 

Як повідомляє ТСН.ua, після загострення діабету в полоні Савков за два місяці схуд на 30 кілограмів через хворобу – з 80 кілограмів до 50. Згідно з інформацією телеканалу, інсулін на окуповану територію передавали нелегально через волонтерів, завдяки цьому боєць і вижив.

 

“Умови утримання, як розповідає військовий, були жахливими. Найгірше – це клопи та гігієна. Хлопець нині мріє якнайшвидше опинитися вдома на Вінниччині та зайнятися своїм здоров’ям”, – ідеться в сюжеті. 

 

Раніше російські медії повідомляли про те, що Савкова можуть обміняти на Надію Козлову, яка була засуджена до 14 років позбавлення волі за вбивство двох службовців Нацгвардії (на момент скоєння злочину їй було 19 років). 21 січня Козлову амністували і передали на окуповані території.

 

Романа звільнили, зокрема, завдяки увазі українських заручників, які вийшли з полону під час "великого обміну". Як повідомляє видання "Новинарня", про важкий стан Савкова заявляв військовослужбовець Микола Герасименко. “У Романа Савкова на нервовому ґрунті дуже важкий стан. У нього підвищений цукор виявили. Він різко худнути став. У санчастину не звертався. Потім практично перестав вставати, хлопці почали бити на сполох, прийшли медики, на ношах вивезли його в санчастину. Однак його вилікувати не можуть”, – казав Герасименко.

 

Савков потрапив у полон до банди “ДНР” після бою під Красногорівкою влітку 2017 року. Як розповідав заступник командира другого батальйону 92-ї бригади Вадим Кригін, під час того бою загинуло четверо бойовиків, у тому числі командир роти. З боку Збройних сил України полягло троє.

 

25.01.2018